UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2022-12-05 09:01

Mély vízben a fiatalok a női NB I-ben

Kevés utánpótláskorú fiatal kap kulcsszerepet a felnőtt női NB I-ben, közülük viszont már többen is bizonyították, hogy bírják a „nagyok” tempóját.

A múlt héten a férfi NB I csapatainak az utánpótláskorú (2002-es vagy fiatalabb) játékosait vizsgáltuk meg közelebbről, most pedig

a női felnőttélvonal együtteseinek legaktívabb fiataljait (2004-esek vagy később születettek) vesszük sorra.

A tabellát hibátlanul vezető Győri ETO-ban a világklasszisok mellett nehezen jutnak szóhoz az utánpótlás képviselői. Az ősszel egyedül a 18 éves Farkas Júliát (a női NB I góllövőlistáját vezető DKKA-s Farkas Johanna húgát) dobták be, múlt hét szerdán: a fiatal az Alba Fehérvár elleni, idegenbeli összecsapáson tért vissza a nyári ifjúsági vb negyeddöntőjében Egyiptom ellen összeszedett ujjsérülése után – rögtön két góllal.

A győrieket szintén százszázalékos mérleggel, de két meccsel kevesebbet játszva követi a Ferencváros, amelyben több fiatal is szóhoz jutott már: ötször dobták be Sass Kincsőt, mellette Buzsáki Bodza és Kármán Luca is lehetőséget kapott, míg legfiatalabbként a 2006-os Papp Dorka szállhatott be, aki a NEKA ellen első találatait is megszerezte a felnőttélvonalban.

A harmadik DVSC-Schaefflerből a szezonban legtöbbet a 2004-es Panyi Krisztina ismerkedhetett a „nagyok” közegével, a következőkben pedig a hamarosan a sérüléséből visszatérő, Panyival egyidős Csernyánszki Liliána is segítségére lehet a debrecenieknek. A Mosonmagyaróvári KC fiataljai közül Sztankovics Kyra (2004) jár 7 gólnál, a Dunaújváros csapatában Agócs Alexandra (2005) öt találattal áll, ugyanúgy, mint a Budaörsnél Vártok Tamara (2004).

Az újonc Nemzeti Kézilabda Akadémia csapata kilóg a sorból, hiszen nagyrészt utánpótláskorú játékosokkal szerepelnek az első osztályban: a Bohus Beáta irányította fiatalok a múlt hét végén bravúros pontot szereztek a DKKA otthonában; a balatonbogláriaknál Varga Emília és Szabó Anna (mindketten 2004-esek) egyaránt 23 gólnál járnak az ősszel, őket a négy meccsen 13-szor beköszönő Csíkos Luca (2005) követi az utánpótláskorúak közül a házi góllövőlistán.

Az MTK Budapestben az ifjúsági vb legjobb irányítójának megválasztott Simon Petra (2004) bizonyít, aki már 18, míg a Békescsaba csapatában a vele egyidős Bucsi Lili 16 találatnál jár.

(A kiemelt képen: a 18 éves Farkas Júlia a Fehérvár ellen tért vissza a Győri ETO felnőttcsapatába / Forrás: Győri Audi ETO KC)