UtánpótlásSport
2024. május 20.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-12-23 21:28

A jövő reménységei is részt vettek az EM Sports jótékonysági karácsonyi gáláján

Jótékonysági karácsonyi gálát rendezett december 22-én este az Esterházy Mátyás által vezetett EM Sports Consulting ügynökség; az eseményen a magyar labdarúgás legnagyobb sztárjai mellett a jövő fiatal reménységei is részt vettek.

Az Esterházy Mátyás által vezetett EM Sports Consulting ügynökség a Szalai Ádám által alapított Játékidő Alapítvánnyal együttműködve jótékonykodással zárta 2022-t: az összefogás keretein belül előbb Szoboszlai Dominik és Szalai Ádám közösen ellátogatott a budapesti Cseppkő Gyermekotthoni Központba, ahol a bentlakó fiatalok csoportos beszélgetésen vehettek részt a válogatott labdarúgókkal, aláírt relikviákat kaptak tőlük, majd közös focin is bizonyíthatták a tehetségüket. Pár nappal később a nemzeti csapattól nemrégiben visszavonult csatár a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekotthoni Központot is meglátogatta az EM Sports stábjával, hasonlóan nagy sikert aratva az ott lakók körében, különösen, hogy a két helyszín fiataljainak életében egyaránt fontos szerepet játszik a sport.

Szalai Ádám és Szoboszlai Dominik a Cseppkő Gyermekotthoni Központban (forrás: EM Sports Consulting)

Az ügynökség és az alapítvány zárt gyűjtésén végül több mint tizenkét millió forint gyűlt össze, az összegből pedig a két gyermekotthont, illetve egy – a neve elhallgatását kérő – daganatos megbetegedésben szenvedő kisfiú gyógykezelését támogatták.

Balról: Sallói Dániel, Kalmár Zsolt, Szalai Ádám, Bolla Bendegúz, Schäfer András és Szoboszlai Dominik (forrás: EM Sports Consulting)

A közös program utolsó „állomásaként”, december 22-én az EM Sports jótékonysági gáláján jelentek meg az ügynökség által képviselt játékosok, közöttük pedig a hazai utánpótlás képviselői, reménységei is, akik egytől egyig az utánpótlás-válogatottakat is erősítik. Mint például a Puskás Akadémiában szereplő két védő, a 2007-es születésű Vitályos Viktor és Umathum Ádám (2006).

„Anyukámmal érkeztem az eseményre, aki szerintem legalább annyira izgult, mint én – kezdi nevetve Vitályos. – Örülök, hogy sok új arccal, más játékosokkal is találkozhatok, nem beszélve a felnőttválogatott tagjairól. A magyarok közül Szoboszlai Dominik a kedvencem, természetesen óriási öröm, hogy ő is itt van a gálán, a vb-n viszont Theo Hernandez  teljesítményét figyeltem a leginkább, balszélső hátvédként próbálom a legtöbbet tanulni tőle.”

„Eszméletlen, micsoda társaság gyűlt itt össze, óriási megtiszteltetés, hogy engem is meghívtak, és részese lehetek ennek a nagyszerű kezdeményezésnek – mondja Umathum, aki a fiatal kora ellenére már a felnőttfociba is belekóstolhatott: a felcsútiak első csapatával többször készült már, NB III-ban pedig az ősszel mutatkozott be – Nagy a különbség az utánpótláshoz képest, a rutin rengeteget számít, és a fizikális különbségeket is le kell küzdeni. Belső védőként az utóbbi kiemelt fontosságú az esetemben, de ilyen rövid idő alatt is sokat tanultam és erősödtem.”

Umathum Ádám (forrás: EM Sports Consulting)

A legfiatalabbak közül többen már külföldön is megfordultak próbajáték és látogatás keretein belül: ilyen a 14 éves Nyers Ádám is, aki a Köbenhavn, a Hoffenheim és a Basel csapatainál is vendégeskedett.

„Gyors és gólérzékeny vagyok, ami támadóként nagy előny, de rengeteg területen kell még fejlődnöm – magyarázza a Budapest Honvéd játékosa. – A külföldi csapatoknál sok újdonsággal találkoztam, bízom benne, hogy később légiósként is kipróbálhatom magamat. A válogatottban is szerepelhetek, ami óriási megtiszteltetés, ráadásul már gólt is szereztem a címeres mezben, ami leírhatatlan érzés. Az álmom, hogy a kedvenc csapatommal, a Real Madriddal szerepeljek a Bajnokok Ligájában, illetve hogy világbajnoki címet nyerjek Magyarországgal. A példaképem pedig Cristiano Ronaldo, akinek mintaként áll előttem a mentalitása.”

Nyershez hasonlóan a Szoboszlai Dominik édesapja, Szoboszlai Zsolt által irányított Főnix Goldban focizó Mándity Márkó (2008) tehetségére is felfigyeltek már a külföldi csapatok, aki követné a „nagy előd” lábnyomait.

„Tényleg vannak párhuzamok közöttünk, ugyanaz a nevelőklubunk, és már én is jártam Salzburgban, de még sokat kell dolgoznom, hogy megközelítsem azt a szintet, ahol most ő áll. Most itt állunk egymás mellett a gálán, ami egészen hihetetlen, de tényleg valóság – így Mándity. – Úgy érzem, Ausztriában is fel tudtam venni a tempót a kinti srácokkal, ám most még a Főnixre koncentrálok; a fejlődésem szempontjából szerintem a legjobb helyen vagyok. Persze figyelem a külföldi focit is, támadóként Vinícius trükkjeit ámulattal nézem, igyekszem őket megtanulni és alkalmazni.”

A fővárost képviselte a Honvédból a kapus Tompa Ákos (2007) és a ferencvárosi Bolgár Botond (2007) is, akik szintén lelkesen meséltek magukról.

„A pályafutásom elején nem szerettem a kapuban állni, azonban egy régebbi tornán megsérült a csapatom hálóőre, és én ugrottam be helyettesíteni. Mondanom sem kell, ott ragadtam – emlékszik vissza a kezdetekre Tompa. – Nagyon erős a mezőny a magyar kapusok esetében, keményen kell dolgoznom, hogy elérjem a céljaimat. A magasságomnak köszönhetően a beadásokkal jól bánok, de például a gyengébbik lábammal még sok a tennivaló.”

„Sosem jártam még ilyen rendezvényen korábban, így óriási örömmel érkeztem. Az atmoszféra zseniális, csak kapkodom a fejem, hogy kivel beszélgessek – mondja Bolgár, aki a saját játékára is kitér. – Balhátvédként a védekezés mellett támadni is imádok, a Messitől ellesett testcseleket is szívesen bevetem, a beadásaimon viszont még csiszolni kell. Szerencsére a korosztályos válogatottban is bizonyíthatok, ami földöntúli érzés, nincs nagyobb öröm a címeres mez viselésénél.”

Bolgár Botond (forrás: EM Sports Consulting)
A „nagyobbak” is megszólaltak

Az ügynökség által képviselt utánpótláskorú labdarúgók közül azok sem hiányozhattak az eseményről, akik kisebb-nagyobb szerepkörben már az NB I-ben is bontogatják a szárnyaikat. A zalaegerszegi Németh Dániel (2003), a felcsúti Gruber Zsombor (2004), a honvédos Keresztes Noel (2004) és a Kispestről a dán Köbenhavn csapatához a nyáron átigazoló Szűcs Tamás (2005) is az esemény céljának fontosságát hangsúlyozta.

„Mi, fiatalok szeretnénk ugyanazt az utat bejárni, mint Szoboszlai, Szalai, Schäfer és a többiek, akik szintén itt vannak ezen a jótékonysági eseményen – mondja Németh. – Fontos ügyről van szó, remélem, hogy a jövőben egyre több szervezet segít majd hasonlóképpen a rászorulókon.”

Gruber osztja az előtte megszólaló véleményét: „Remek a kezdeményezés, amely során örömmel segítettem én is. Az már csak a hab a tortán, hogy ilyen neves játékosokkal együtt tehetünk a jó ügyért.”

„Egy-két szó is segíthet, amit ilyenkor fiatalokként a nagyobbaktól kapunk, remélem, minél többet tudok majd a felnőttválogatott tagjaival beszélgetni. Ehhez hasonlóan a gyermekotthonban lakóknak is rengeteget jelenthetett Dominikék látogatása. A családommal minden évben igyekszünk különböző alapítványoknak segíteni; észben kell tartani, hogy ezt nem csak karácsonykor, de az egész évben meg lehet tenni” – mondja Keresztes.

„Aki tud, adományozzon a rászorulóknak – foglalja össze a lényeget Szűcs. – Én sem gazdag családból származom, tudom, milyen a nélkülözés – ebben a helyzetben rengeteget jelent ez a fajta segítségadás.”

(A kiemelt képen: Mándity Márkó (balról a második) és Nyers Ádám (jobbról a második) / forrás: EM Sports Consulting)