UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2022-12-28 19:32

„A díj is igazolja, hogy jó úton járunk” – Lehmann Tibor

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub vezetőedzője és elnöke, Lehmann Tibor nyerte A hónap utánpótlásedzője novemberi díját; a szakember az Utánpótlássportnak nyilatkozott a kitüntetéssel, a sikerekkel és a nevelőmunkával kapcsolatban.

Karrierje legnagyobb sikerét érte el a Tiszaújvárosi Triatlon Klub 21 éves versenyzője, Kiss Gergely, aki a novemberi U23-as világbajnokságon ezüstérmet szerzett. A fiatal felkészítője, Lehmann Tibor az eredménynek – és a korábbi nevelőmunkájának – köszönhetően megnyerte a Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria által alapított A hónap utánpótlásedzője díjat.

„Örömteli a kitüntetés, főleg, hogy triatlonban nem vagyunk elhalmozva edzői díjakkal. Már az is nagy dolog, hogy bekerültünk a jelöltek közé, olyan klasszikus, »magyaros« sportágak mellett, mint a torna és az ökölvívás. Az elmúlt évek számos gyönyörű magyar triatlonsikert hoztak, amivel a hazai sportpaletta egyik előkelő helyére kerültünk; ez a díj is bizonyítja, hogy jó úton jár a sportágunk – kezdi Lehmann, aki egyúttal a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökeként is dolgozik. – Nem szabad megfeledkezni a nevelőedzőkről és az összes többi felkészítőről, hiszen – Geri esetében is – az ő érdemüket is hangsúlyozni kell. Ez egy utánpótlásedzői lánc, csapatmunka, még ha nem is minden elem ismeri egymást benne.”

A szakember természetesen a tanítványa sikerére is kitér.

„Lépésről lépésre haladt az év során, épp ezért nem lepett meg az eredménye; folyamatosan javultak a helyezései az elmúlt hónapokban, az elvégzett munka mennyisége és minősége pedig végül elhozta a vb-ezüstöt. A top tízben biztos voltam, az ötöt is valószínűsítettem, onnan pedig már közel a dobogó. Az sem baj, hogy nem nyert, hiszen így még lesz hova javulni a következő két évben, amikor még mindig indulhat az U23-asok között. Neki a 2028-as olimpia lehet a nagy durranás, addig pedig bőven van ideje még fejlődni.”

Lehmann a fizikai tulajdonságok mellett a szellemi aspektust is hangsúlyozza.

„Gergő az utánpótlás tetején áll, egy lépésre a felnőttmezőnybe való belépéstől. Esetében – és ez minden vele egyidős versenyzőre is igaz – kulcskérdés az elhivatottság és a profi hozzáállás; az elit közelében vannak, az igazán komoly eredményeket pedig csak ezzel a felfogással lehet elérni. A klubon belül is ez a hozzáállás a jellemző: ha valamit csinálunk, azt csináljuk rendesen; teljes odaadással dolgozunk, és a legapróbb dolgokra is figyelünk.”

(Kiemelt kép: Lehmann Tibor A hónap utánpótlásedzője díj átvétele után / Fotó: Mura László)