UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2022-12-31 12:18

Fontos tapasztalatokkal gazdagodott a hazai utánpótlás 2022-ben

A korosztályos Eb-k mellett 2022-ben vb-n is szerepelt a magyar tollaslabda-utánpótlás, amelynek évéről a hazai szövetség főtitkárát, Joó Melindát kérdeztük.

Tartalmas, versenyekben gazdag évet zárt a hazai tollaslabda-utánpótlás, amelynek képviselői számos hazai és nemzetközi versenyen bizonyíthatták a tudásukat 2022-ben. Az év első felében (április és május eleje között) a korosztályoknak országos bajnokságokat szervezett a hazai szövetség: először az U19-esek és az U13-asok találkoztak Cegléden, ugyanott, ahol később az U17-esek és az U11-esek legjobbjai is pályára léptek. A két esemény között az U15-ösök ob-ja is helyet kapott, méghozzá Pécsett.

Az év második felében érkeztek el a legfontosabb korosztályos nemzetközi megméretések: az EYOF-on Hart Petra és Horváth Csanád képviselte a magyar színeket, előbbi egyesben és Horváth-tal vegyes párosban is a legjobb 16 között búcsúzott. Az U19-esek az augusztusi korosztályos Európa-bajnokságon és a – 2019 után újra megrendezett – októberi világbajnokságon is értékes tapasztalatokkal gazdagodtak, a csapatversenyben mindkétszer a jó erőkből álló ukrán válogatott előzte meg őket a csoportküzdelmek során, de az egyes- és párosküzdelmek során is több értékes győzelmet is feljegyezhettünk. Az U15-ösök szintén Eb-n jártak, amelyen a pécsi Dorozsmai Hédi az említett versenyek legnagyobb magyar menetelését mutatta be, egyesben három mérkőzését is megnyerte, végül a negyeddöntőben állították meg – nem volt messze az éremszerzés.

„Hatalmas öröm, hogy az összes utánpótlás országos bajnokságot meg tudtuk rendezni, hiszen a többi sportághoz hasonlóan a miénk is megszenvedte a koronavírus által megnehezített időszakot – kezdi a Magyar Tollaslabda Szövetség főtitkára, Joó Melinda. – Az esztendő első feléből még érdemes kiemelni a februári Multi Alarm junior nemzetközi bajnokságot; akkoriban a COVID miatt minden nemzetközi utánpótlásversenyt eltöröltek, mi viszont – szigorú szabályok mellett – komoly mezőnnyel tudtuk levezényelni a pécsi eseményt. Az év második felében jöttek a legkomolyabb feladatok. Picivel több önbizalommal játszva Hédi könnyen dobogóra állhatott volna az U15-ös Eb-n, de bőven van még ideje ezen a téren fejlődni. Az összes indulónkra nagyon büszkék vagyunk, az első korosztályos kontinensviadalukon szépen helytálltak korosztály képviselői. Az idősebbek sem szégyenkezhetnek, nívós mezőny jött össze az Eb-n, nem beszélve a vb-ről: óriási dolog az U19-eseknek, hogy olyan ellenfelekkel, például ázsiai fiatalokkal játszhattak, akikkel korábban sosem. A részvételhez a klubok és a szülők segítsége is elengedhetetlen volt, amiért hálásak vagyunk nekik.”

A fiatalok azonban nem csak az utánpótlás, hanem a „nagyok” versenyein is megmutatták, hogy érdemes számolni velük: az év elején rendezett felnőtt országos bajnokságon minden kategóriában dobogóra álltak,

ráadásul a 18 éves Tóth Kristóf egyesben és férfi párosban is közel került az aranyéremhez, végül mindkétszer a második helyen végzett. Rajta kívül utánpótláskorúként Horváth Csanád, Vetor Nikol, Vetor Tánya, Kígyós Keán, Tóth Barnabás, Mészáros Míra és a 2008-as Dorozsmai Hédi is dobogós volt az eseményen. Az ifjak teljesítménye a hazai felnőttranglistákra is hatással volt, közülük többen is ott vannak a legjobbak között.

A fiatalok tehát fontos eredményeket és tapasztalatokat szereztek 2022-ben, mégsem teljes az öröm, hiszen a koronavírusból alig kikeveredve újabb problémával, az energiaválsággal kell megküzdenie a hazai tollaslabdázóknak, kluboknak és szövetségnek.

„A COVID miatt komoly lemorzsolódás történt az elmúlt években, a fiatalok legszélesebb rétegét érintő diákolimpia kapcsán pedig több testnevelő és edző is elmondta, hogy a korábbiakhoz képest alacsonyabb a létszám, a területi versenyeken kevesebben ragadtak ütőt. A folytatás sem túl biztató, hiszen a válság miatt a létesítmények üzemeltetése rendkívül nehézzé vált, vannak olyan csarnokok, amelyekben a fűtés drágulása miatt teljesen leáll a tollaslabdaképzés. Ami most leginkább jellemzi a sportágunkat, az a bizonytalanság, de próbálunk ebben a helyzetben is pozitívak maradni; az idei eredmények ebben is segítenek.”

(A kiemelt képen: Joó Melinda (alsó sor, balról az első) a vb-résztvevő U19-es válogatottal / Forrás: MTLSZ)