UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-01-31 09:09

„Odatették magukat a fiatalok” – Lakatos Tamás a junior-vb után

A magyar short trackes juniorválogatott a téli EYOF után a németországi korosztályos világbajnokságon is megmutatta a tudását; az esemény után Lakatos Tamás vezetőedzőt kérdeztük.

Sűrű hetet zárt a magyar short trackes utánpótlás: az ifjú rövid pályás gyorskorcsolyázóknak előbb az olaszországi téli EYOF-on (európai ifjúsági olimpiai fesztivál), pár nappal később pedig a németországi junior-világbajnokságon volt jelenésük. A válogatott tagjai közül Szigeti Dóra és Major Dominik mindkét eseményen rajthoz állt.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, a multisporteseményen halmozták az érmeket a szakág fiataljai, a magyar színek képviselői pedig a junior-vb-n sem maradtak medál nélkül. Vasárnap ugyanis a 3000 méteres leányváltó ért oda az A-döntő harmadik helyére, de ezen kívül is számos értékes helyezést gyűjtöttek a küldöttség tagjai. Az esemény után a válogatott vezetőedzőjét, Lakatos Tamást kérdeztük a korcsolyázók szerepléséről.

„A vb-re fiatal csapattal érkeztünk, de reménykedtünk benne, hogy nyerünk érmet is. Nagyon erős mezőny gyűlt össze Drezdában, az ázsiai és a kanadai versenyzők is becsatlakoztak; a realitás az volt, hogy az első húszban, még jobb esetben a top tízben végeznek a korcsolyázóink – mondja a szakember. – Odatették magukat a csapatunk tagjai, fegyelmezetten, taktikusan, maximális akarattal versenyeztek, aminek meg is lett az eredménye.

Ötszáz méteren az első húszba három fiú is bekerült tőlünk, a vb-kvóták szempontjából ráadásul eggyel többet szereztünk, mint tavaly: egyedül a fiúknál, ezerötszáz méteren nem sikerült a maximális mennyiséget megszerezni. Somodi Maja A-döntője remek eredmény, sajnálatos, hogy a futam kedvezőtlenül alakult a számára, Major Dominik két B-döntős győzelme – 16 évesen a 19 esztendősök ellen – pedig szenzációs teljesítmény. A lányok bronzérme volt a hab a tortán, az elődöntőben ráadásul Kanadát is legyőztük; egyedül a fiúknál maradt kis hiányérzet, az elődöntő balszerencsésen alakult, de összességében nagyon szép versenyt futottak a fiatalok.”

A részletes eredmények ITT olvashatók.

(Kiemelt képen balról: Somodi Maja, Schönborn Melinda, Szigeti Dóra és Tóth Eszter Forrás: MOKSZ)