UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-02-03 17:04

Major Dominik megcélozza a 2026-os téli olimpiát

A mindössze 16 éves rövid pályás gyorskorcsolyázó, Major Dominik óriásit „robbantott” a januári téli EYOF-on, három aranyérmével – holtversenyben – a legeredményesebb fiú versenyző lett a multisporteseményen. A fiatal azóta sem pihen, a drezdai junior-világbajnokságon is megmutatta a tudását, jelenleg pedig a felnőttválogatottat erősíti világkupaversenyen.

Sok társához hasonlóan a görkorcsolyázással kezdte sportpályafutását a 16 esztendős Major Dominik, aki a rövid pályás gyorskorcsolyázás egyik legnagyobb hazai reménysége. A fiatalnak az elején érthető módon komoly kihívást jelentett, hogy felvegye a többiek sebességét, ám nem kellett sokat várni az első sikereire; számos aranyérem után az utóbbi években elmondása szerint remek formában érzi magát, a teljesítményének köszönhetően pedig tavaly októberben a felnőttválogatottal elutazhatott egy hollandiai meghívásos versenyre, amelyen egészen emlékezetesen alakult a debütálása.

A váltóban Bánhidi Ákos csapatmenedzser nem indította volna, Major mégis pályára került, ugyanis a házigazdák négyesébe kellett még egy korcsolyázó, végül a Ferencváros fiatalja ugrott be helyettesíteni. Ha pedig ott volt, meg is nyerte a hollandokkal a futamot.

„Az biztos, nem szokványos debütálás volt ez – emlékszik vissza Major. – Meglepődtem, de nem bántam meg, hogy így alakult. Persze a helyzet szokatlan volt, hiszen először – és valószínűleg utoljára – versenyezhettem a hollandokkal közösen. Próbáltam minél kevesebbet hibázni, és tartani a sebességet; nagyon erős volt a befejezőemberünk, így a miénk lett az arany. A folytatásban remélhetőleg a magyar felnőttváltóban is megmutathatom a tudásom!”

Major Dominik (forrás: MOB Média)

A „nagyok” mezőnyével még mindig csak ismerkedik, az utánpótlásban viszont komoly sikereket ér el – január második fele például parádésan sikerült a számára. Előbb a téli EYOF-on (európai ifjúsági olimpiai fesztivál) szerzett három aranyérmet (ebből kettő egyéni volt), majd pár nappal később a junior-világbajnokságon is remekelt, egyéniben értékes helyezésekkel jelentkezett az idősebbek között.

„Felnőtt-világkupaversenyeken már tavaly is indulhattam volna, ám sérülés miatt, hosszú ideig nem állhattam jégre; épphogy fel tudtam épülni az EYOF-ra.

Olaszországban nagyjából a tudásom szerint versenyeztem, nagyon örülök az érmeknek, de akár eggyel több is lehetett volna, hiszen ötszáz méteren sajnos szerencsétlen esés vetett véget a szereplésemnek. Felemelő érzés, hogy holtversenyben az esemény legeredményesebb fiú indulója voltam, de talán emiatt még bosszantóbb, hogy egyszer idő előtt kellett befejeznem a napot.

Kemény ez az időszak, hiszen Dórival rögtön indultunk a junior-vb-re, amin a várakozásaim fölött teljesítettem egyéniben, most pedig már a felnőttek világkupáján vagyunk; próbálunk higgadtak maradni, a hétköznapok során az energiánkat okosan beosztani, hogy aztán a hét végén mindent beleadjunk a versenyen. A jövőben stabil felnőttkerettag szeretnék lenni, és a 2026-os milánói olimpiát is célba vettem!”

(A kiemelt képen: Major Dominik az EYOF-os érmeivel / Forrás: MOB Média)