UtánpótlásSport
2024. február 29.
  • instagram
KADÉT ÉS JUNIOR VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÁPOLY)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-02-09 09:05

Világkupaversenyek után vb-n is bizonyíthatnak a fiatal gyorskorcsolyázók

A múlt héten véget ért a juniorkorú gyorskorcsolyázók világkupa-sorozata, a fiatalok azonban továbbra sem pihenhetnek: pénteken az évad legfontosabb megméretése, a korosztályos világbajnokság kezdődik számukra a németországi Inzellben.

Három állomáson versenyeztek egymással az elmúlt hónapokban a világ legjobb juniorkorú gyorskorcsolyázói, akik a korosztályos világkupa-sorozat első két felvonásán – november végén és december elején – a finnországi Seinäjokiban léptek jégre, míg a befejező harmadnak a németországi Inzell adott otthont. A hatfős magyar csapatból Bíró Hanna és Bödei Bálint érte el a legjobb eredményeket a sorozatban; a válogatott teljesítményét Kóti Gábor vezetőedző vegyes érzésekkel értékelte.

„A csapatból Hanna és Bálint a két utolsó éves juniorversenyzőnk, így nem meglepetés, hogy ők érték el a legelőkelőbb helyezéseket – kezdi a szakember. – A múlt hét végén előbbi 500 méteren egyéni csúcsot ért el, utóbbi pedig még erre is rátett egy jó nagy lapáttal: 500 és 1000 méteren junior országos csúcsot ért el – ez mindenképp megsüvegelendő produkció. A csapat összetétele az első két, egyaránt finnországi állomáshoz képest megváltozott, hat főre bővültünk Lukács Somával, míg a lányoknál az egészségügyi problémával küzdő Füzesy Ilkát Sándor Lilla váltotta. A cserével még alacsonyabb lett a küldöttség átlagéletkora, hiszen Lilla kétezer-hét júliusában született. A fiatalabbaknak ezek a versenyek a tapasztalatszerzésről szóltak, nem jelöltünk ki konkrét célokat nekik, ettől függetlenül a finnországi állomásokkal kapcsolatban maradt bennem hiányérzet.

Hektikus eddig az évad, a formaidőzítés nem mindig sikerült tökéletesen, emellett betegségek is hátráltatták a felkészülésünket. Ami viszont pozitívum, hogy jól zártuk le a sorozatot, és várjuk a világbajnokság pénteki kezdetét. Az említett hat fiatalból öt áll áll majd jégre, utaznunk pedig nem kellett, hiszen ugyanúgy Inzell ad majd otthont az eseménynek. Izgatottan várják a startot: Hanna és Bálint esetében a top húsz kiváló eredmény lenne; bízunk a legjobbakban!”
A németországi junior gyorskorcsolya-világbajnokságon (február 10-12.) részt vevő magyar csapat:
Bíró Hanna, Vancsó Rebeka
Bödei Bálint, Sipos János, Lukács Soma

(A kiemelt képen: a magyar junior gyorskorcsolya-válogatott, kiegészülve a felnőttekkel Inzellben / Forrás: MOKSZ)