UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2023-02-11 21:05

Széles alapon áll a hazai utánpótlás

Eredményes évadot zártak 2022-ben a fiatal magyar triatlonosok, és az idei korosztályos világversenyeket is bizakodva várhatjuk, hiszen – ahogyan a hazai sportági szövetség utánpótlás-szakágvezetője, Pocsai Balázs is hangsúlyozza – számos olyan versenyzőnk van, aki korábban már idősebb mezőnyben is bizonyítani tudott.

Nem telt eseménytelenül 2022 a hazai utánpótláskorú triatlonosok szempontjából, a fiatalok ugyanis számos világversenyen szerepelhettek, ráadásul a szép eredmények sem kerülték el őket. A szokásosnál is hosszabbra nyúlt évad legfontosabb állomásaira a Magyar Triatlon Szövetség utánpótlás-szakágvezetőjével, Pocsai Balázzsal tekintettünk vissza.

„A téli versenyek után az első komoly állomás az olsztyni U23-as és junior Európa-bajnokság volt májusban, amelyen tizenkét fő képviselte a magyar színeket. Kropkó Márti érte el közülük a legelőkelőbb helyezést, nyolcadik lett, ám összességében még érződött a szezoneleji forma a fiatalokon. Hozzá kell tennem, hogy többen még ifistákként szerepeltek szépen az idősebbek között.

Ez is bizonyítja, hogy széles alapon áll az utánpótlásunk

– mondja a sportvezető. – A következő versenyek azonban még jobban sikerültek, a júniusi montreali korosztályos sprinttávú és mixvegyesváltó triatlon-vb-n Kovács Gyula tizenharmadik, míg az ifista Kropkó Márton huszonötödik lett – tekintve, hogy vízminőség-problémák miatt duatlont rendeztek, az indulóink pedig kimagasló úszók, ez remek eredmény. Kropkó Márti és Dobi Lili is az élmezőnyben végzett, a slusszpoén pedig a mixváltóban jött el, a csapat negyedik helyével, javarészt U23-as összeállításokkal szemben. La Baule-ban az ifik Eb-n mérethették meg magukat, ahol mindenki a mezőny első felében végzett; elsősorban Kropkó Marci, Trungel-Nagy Zalán és Pusztai Dóra remekelt. A legszebb magyar eredmény pedig november végén jött, Kiss Gergő második lett az Abu-dzabi U23-as vb-n.”

A fiatalok jelenleg is gőzerővel készülnek, az esztendő legfőbb megméretései nyáron lesznek a számukra.

„A hamburgi U23-as és junior-világbajnokság az egyik legfőbb versenyünk lesz az idén, azt július közepén rendezik meg. Erre az eseményre májusban európai kvalifikációs viadalon juthatnak ki a fiataljanik; ami szerencsétlen az időzítéssel kapcsolatban, hogy akkortájt az idősebb juniorjaink érettségiznek is, ami nem könnyíti majd meg a felkészülést. Szintén júliusban ifjúsági Eb is lesz Spanyolországban, amelyen nagy létszámú csapattal tervezünk részt venni, majd az idősebbek is megmérethetik magukat kontinensviadalon. Úgy látom, hogy egyre több magyar edző végez nemzetközi szintű munkát, és külön pozitívum, hogy zajlik a kommunikáció a kisebb egyesületekkel is, segítenek egymásnak a szakemberek; ez rendkívül biztató a jövőre nézve. Már nem a világversenyekre való kijutás a cél, hanem a dobogóközeli, esetleg érmes helyezés megszerzése.”

(A kiemelt képen: (balról) Kovács Gyula, Kropkó Márton, Kropkó Márta, Dobi Lili és Pocsai Balázs a tavalyi korosztályos triatlon-vb-n / Forrás: Magyar Triatlon Szövetség)