UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-02-15 20:54

Az ifik között is bizonyítana Nileborg Krisztián

A tavaly ősszel junior Eb-aranyérmet nyerő ökölvívó, Nileborg Krisztián idén már az ifjúsági korosztályban bizonyíthat; a 17 esztendős sportoló a múlt héten angliai edzőtáborban készült, hiszen a következő hónapokban az év legfontosabb megméretései következnek a számára.

A 2022-es korosztályos ökölvívó-világversenyek egyetlen magyar aranyérmét szerezte Nileborg Krisztián, aki október elején az olaszországi junior Európa-bajnokságon állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A fiatal először a labdarúgással próbálkozott, majd nagyjából négy évvel ezelőtt a futballpályáról a bokszterembe tette át a székhelyét, ahol egyből otthonra talált. A tavaly őszi kontinensviadal előtt sem kerülték el a sikerek, az utánpótlás magyar bajnokság mellett nemzetközi tornákat is nyert, ám az eddigi legnagyobb eredményét Montesilvanóban aratta, ahol az első hely mellett az Eb legjobb fiúversenyzőjének is megválasztották.

„Nagyon magabiztosan utaztam ki az Eb-re, meg akartam nyerni – emlékszik vissza a Strong Hand Boxing Team 17 éves bunyósa. – Szerencsére minden jól sikerült kint, a meccsek az elképzeléseim szerint zajlottak, így felállhattam a dobogó legfelső fokára.

Szintén rengeteget jelent, hogy már több mint másfél éve veretlen vagyok a tétmeccsek tekintetében: legutóbb a 2021-es junior Európa-bajnokságon kaptam ki véleményes mérkőzésen, ami után annyira felhúztam magam, hogy azóta sem kaptam ki.”

A fiatal együtt edz a szintén szép eredményekkel büszkélkedő öccsével, Nileborg Benjáminnal, akinek rengeteget jelent, hogy a testvérével készülhet.

„A lazasága tetszik a legjobban, illetve a hozzáállása; mindig azt mondja, hogy élvezzük a bokszot – mondja a 15 éves Benjámin. – Rendkívül erős, kiemelkedik a korosztályából. Versenyeken közös szobában szoktunk lakni, mindig megbeszéljük a legfontosabb dolgokat, testvérekhez méltó módon segítjük egymást. Ez az edzéseken és a megméretéseken is tökéletesen működik.”

„Azon fiatalok közé tartozik, akivel a hazai és a nemzetközi mezőnyben is számolni kell – teszi hozzá az edzője, Székesvári Tamás. – A legnagyobb erőssége a munkamorálja, rengeteget dolgozik azért, hogy elérje a céljait. Emellett óriási ütőereje van, két hónapja dolgozok vele, de a könyököm már nehezen bírja, amikor tartom neki a kesztyűt.”

A csapat az elmúlt héten Angliában járt, ahol több városban is ringbe szálltak hasznos tapasztalatokat szerezve. Krisztián örömmel idézi fel az élményeit.

„Egy hetet töltöttünk kint, minden nap más bokszklubbot látogattunk meg. Különböző stílusú ellenfelekkel csaphattam össze, akik között angol bajnokok is voltak, ám nem tudtak fogást találni rajtam. Hasznos napok voltak ezek, remélem, tudok belőle profitálni a jövőben. Az ifik között már háromszor hárompercesek a meccset, ám nagy különbséget nem érzek a korábbiakhoz képest. A lehető legjobbamat akarom hozni a közelgő versenyeken, legfőképp az örményországi ifjúsági Eb-n, ami április végén kezdődik majd!”

(A kiemelt képen: Nileborg Krisztián / Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség)