UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-02-15 08:59

„Ki tudja, mit hoz a holnap?” – Fazekas Gergő

Sérülése miatt félévet ki kellett hagynia, nemrégiben azonban hét gólt szerezve mutatkozott be a Wisla Plock kézilabdacsapatában a 19 évesen már a magyar felnőttválogatottba is meghívott Fazekas Gergő.

Bár a magyar férfi kézilabdázás egyik legnagyobb reménységeként tartjuk számon, az utóbbi fél évben valamelyest mégis eltűnt a sportág kedvelőinek szeme elől a 19 esztendős irányító, Fazekas Gergő. Ennek az oka, hogy a Telekom Veszprém játékosaként júliusban a Wisla Plockhoz két évre kölcsönbe kerülő fiatal nem sokkal a Lengyelországba érkezése után súlyos sérülést szenvedett, így az utóbbi hónapokban, a kényszerpihenője alatt nem segíthette a pályán újdonsült csapattársait. Csendben, gőzerővel készült a visszatérésre.

Pedig nagyszerű időszak után érkezett a Bajnokok Ligájában is érdekelt együtteshez. Fazekas 2020 szeptemberében, mindössze 16 évesen mutatkozhatott be az NB I-ben, a Dabas elleni vendéggyőzelem alkalmával rögtön öt góllal tette le a névjegyét a Veszprémi KKFT tagjaként. Ezt az évadban további 111 találat követte, a formát pedig a 2021/22-es kiírásra is átmentette, akkor egy góllal a korábbi produkciójára is rátett – nem csoda, hogy másodszorra is a felnőttélvonal legeredményesebb utánpótláskorú kézilabdázója lett.

„Semmilyen kényszer nem volt rajtunk a testvéreimmel (két öccse, Máté és Áron is kézilabdázó – A szerk.), hogy a sportág mellett kössünk ki, mindannyian magunk döntöttük el, hogy kézilabdázunk. Az első, ezzel kapcsolatos emlékeim apához köthetők, pontosabban ahhoz az időszakhoz, amikor a Gummersbach csapatát erősítette – utal a fiatal az édesapjára, a korábbi világklasszis, 238-szoros válogatott kapusra, Fazekas Nándorra. – Az hamar megmutatkozott, hogy van érzékem a sportághoz, a szintlépés pedig 2020-ban jött el, amikor az NB I-ben is debütálhattam.

Papíron mutatós a statisztikám, de nem szoktam azzal foglalkozni, hány gólt dobok egy-egy meccsen vagy szezonban, mert számos más területen is tudom segíteni a csapatomat, ami gólpasszokban, védekezésben és az összjátékban is megmutatkozik. Persze gyönyörű emlékként marad meg az elmúlt bő két év, ezt sosem felejtem el.”

A teljesítményére a válogatottban is felfigyeltek, a korosztályos együttesekben rendre főszerephez jutott, tavaly tavasszal pedig elérkezett a nagy pillanat: a szövetségi kapitány Chema Rodriguez irányítása alatt bemutatkozhatott a „nagyok” között is. Ráadásul éppen ott, ahol beleszeretett a kézilabdázásba: Gummersbachban.

„Két irányítónk is sérült volt akkoriban, ez is nagy szerepet játszott abban, hogy megkaptam a lehetőséget. Mégsem számítottam a meghívóra – általában igyekszem kizárólag a saját teljesítményemmel foglalkozni. A helyszín speciális volt, ami, ha lehet, plusz motivációt adott. Ám önmagában a címeres mez is bőven elegendő ahhoz, hogy egy játékos a maximumot hozza ki magából.”

De vissza a sérüléshez: az már korábban eldőlt, hogy Fazekas 2022 nyarán a Telekom Veszprémhez szerződik, a bakonyiak azonban – a fejlődését szem előtt tartva – két évre kölcsönadták őt a Wisla Plocknak. A fiatal júliusban csatlakozott a lengyel együtteshez, ám a folytatás nem az elképzelései szerint alakult.

Fazekas, már a Wisla Plock színeiben (forrás: Wisla Plock)

„A harmadik héten már meg is történt a baj, vállizomszakadást szenvedtem. Az ütközés után néhány másodperccel éreztem, hogy komoly a dolog, és sajnos, igazam lett. Műteni kellett, és az is eldőlt, hogy az első félévemet ki kell hagynom.

Nehéz erről beszélni, borzasztó időszak volt számomra, ahogyan az lett volna minden sportoló életében. A családom, a baráti társaságom, a barátnőm is rengeteget segített, és csak utólag tudatosult bennem, hogy egyedül mennyire nehéz lett volna.”

Január második felében, egy zárt kapus edzőmeccsen tért vissza a pályára, és mutatkozott be a Wisla Plock színeiben, februárban pedig bajnoki mérkőzésen is debütálhatott a tabellát vezető együttesben: a Chrobry Glogów elleni, kiütéses siker részeseként hétszer talált be, és a meccs emberének is megválasztották. Rá néhány nappal a Bajnokok Ligája légkörébe is belekóstolhatott: a lengyelek a Magdeburg legyőzésével nagy skalpot szereztek, és Fazekas egy góllal meg hat gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

Apja, fia. A sportág nagy ígérete és a korábbi világklasszis kapus, Fazekas Nándor (fotó: Árvai Károly)
„Boldogság volt Gerit újra a pályán látni. Olyan drukk volt bennem a meccs közben, amit még olimpiai elődöntőben sem éreztem, pedig most csak tévén keresztül követhettem a mérkőzést – mondja az édesapa, Fazekas Nándor. – Ami a legnagyobb öröm, hogy a sérülés előtt rá jellemző játékelemek ilyen hosszú kihagyás után sem koptak el, az indulócselek például ugyanúgy működtek, mint korábban.”

„Az első bajnokimon hihetetlen felszabadultság lett úrrá rajtam. Az, hogy újra tétmeccsen játszhattam, csodálatos érzés volt – veszi vissza a szót Gergő. – A gólok számával nem foglalkozom, egyszerűen örülök, hogy a csapat hasznára lehettem. Éreztem magamon a hosszú kényszerszünetet, de összességében azt mondanám: nem volt rossz a visszatérés.

Ami viszont megváltozott bennem a sérülés nyomán, az a célokhoz való hozzáállásom: most már csak arra akarok összpontosítani, hogy meccsről meccsre javuljak, és minél hamarabb csúcsformába lendüljek. Persze a hosszú távú tervekkel sincs baj, de – ahogyan az izomszakadás is megmutatta – senki nem tudhatja, mit hoz a holnap.”

(A kiemelt képen: Fazekas Gergő hét góllal debütált a lengyel élvonalbeli felnőttbajnokságban / Forrás: Wisla Plock)