UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-02-22 18:15

Nyíregyházán optimálisnak mondható a helyzet

Az egykori Nyíregyházi Spartacus SC 2009-től Nyírsuliként, majd 2015-től Nyíregyházi Sportcentrumként folytatta ténykedését, s ez utóbbi néven bocsátja útjára a jelenben az újabb és újabb tehetségeket a magyar úszósport egyik jelentős vidéki bázisaként.

Annak idején a barcelonai olimpián ezüstérmes hátúszó, Szabó Tünde ismertette meg igazán a világgal Nyíregyházát, de a város sportági hagyományait öregbítette Kovács Rita is, aki vb-ezüstök mellett Európa-bajnoki címet is nyert, májusban pedig az Egyesült Államokban beiktatják a hosszútávúszók halhatatlanjai közé. Lehetséges utódaik ott tempóznak a Nyíregyházi Sportcentrumban, ahol Urbin Tamás vezetőedzővel az élükön javarészt fiatal szakemberek hozzáértő közreműködésével zajlik a munka – szerencsére háborítatlanul.

„Mintegy másfélszázan úsznak nálunk, illetve a versenyzők mellett ugyanilyen számban vesznek részt gyerekek az úszásoktatásban. Két éve már a vadonatúj Eissmann Városi Uszoda a bázisunk, ahol egy tízpályás 50-es versenymedence, illetve egy négypályás 25-ös tanmedence áll a rendelkezésünkre” – mesélte honlapunknak a nyíregyházi úszósportot 2014 novembere óta irányító Urbin Tamás. Elmondása szerint öt csoporttal dolgoznak, Kovács Rita keze alatt a gyermek-serdülő korcsoport tagjai készülnek, míg az utánpótlás „öregei”, az ifjúságiak-serdülők, akik szintén 15-en vannak, a vezetőedző felügyelete alatt edzenek. Hogy közülük kik a legeredményesebbek?

„A lányoknál Barna Bianka Dorottya, aki elsőéves ifiként, 16 évesen a tavalyi ifjúsági Eb-n ezüstérmes volt a 4x100-as vegyes váltóval, emellett korosztályos magyar bajnok mellen. A fiúknál Barkóczi Rolandot tudnám említeni, ő szintén mellúszó, serdülőként a múlt évi rövidpályás utánpótlás-ob-n 200-on ezüst-, illetve 50 méteren bronzérmes volt, hosszúpályán, tehát 50-es medencében pedig negyedik.

Mindketten előreléphetnek az idén, Biankában éremlehetőséget látok az ifi Eb-n, és arra is aspiráns, hogy később kerettag legyen a felnőttválogatottban. Roland idén serdülőből ifibe lépett, tehetsége alapján minden esélye adott, hogy a nemzetközi mezőnyben számottevő versenyzővé váljon, bár most éppen betegséggel bajlódik”

– mondta.

Százötven fiatal versenyző, benne a nagycsoportos tehetségek alkotják a Nyíregyházi Sportcentrum úszószakosztályát (forrás: szon.hu, Facebook)

Urbin Tamás kitért rá, hogy az energiaválságot ők maguk nem szenvedték meg, mi több: nagyon szerencsésnek vallhatják magukat.

Lényegében gond nélkül átvészeltük a nehéz időszakot. Nálunk egy hónap maradt ki tavaly, október elejétől november elejéig, ez idő alattr beköltöztünk az egyetem uszodájába, egy 25 méteresbe, aztán újra nyitottunk. Azóta is

rendben üzemel a városi uszoda elég jó vízhőfokkal, és nyitva tartással, részben eredményeinknek, részben pedig annak is köszönhetően, hogy majdnem ezerötszáz gyerek vesz részt a Nemzeti Úszóprogramban.

Az úszószakosztályban heti tíz vizes edzés az alap, többnyire napi két edzéssel, s vannak kondicionáló foglalkozások is a délutáni program előtt, két úszóedzés között. Saját konditermünk van szintén az uszodában, összességében optimálisnak mondható a helyzet.”

A vezetőedző megemlítette, hogy nemcsak medencés, hanem nyílt vízi úszóik is vannak, akik természetesen Kovács Rita vezetésével dolgoznak.

„Rendre indulunk a versenyeken, ott leszünk a márciusi hosszú távú medencés országos bajnokságon is.  A fiatalok Ritánál készülnek, ő vette szárnya alá ezeket a srácokat, akik e szakággal próbálkoznak. Örülök neki, hogy ilyen sportolói múlttal és nemzetközi tapasztalattal a háta mögött nálunk dolgozik. Edzői kollektívánknak amúgy is nagyon jó az összetétele, a zöm húszas-harmincas éveit taposó fiatal szakember, már csak ezért is biztosítva látom a nyíregyházi úszás további jövőjét.”

(A kiemelt képen: Urbin Tamás vezetőedző két kitűnő tanítványával, Barna Biankával és Barkóczi Rolanddal / Forrás: szon.hu, Facebook)