UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-02-22 20:44

A short trackes Schönborn Melinda mindig mosolygósan versenyez

A téli EYOF-ezüstérmes, junior-vb-bronzérmes Schönborn Melinda oszlopos tagja a magyar junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottnak; a mindig mosolygós fiatalt a legnagyobb eredményeiről és a jövőbeni céljairól is kérdeztük, emellett a babonáival kapcsolatban is érdekes dolgokra derült fény.

A szokásoknak megfelelően 2023 első hónapjaiban sem jut túl sok idő a pihenésre az utánpótláskorú rövid pályás gyorskorcsolyázóknak, akik fontosabbnál fontosabb versenyeken bizonyíthattak az elmúlt hetekben. A fiatalok januárban az ISU Junior Challenge Series budapesti állomásán „melegítettek” eredményesen, a téli EYOF-on soha nem látott módon halmozták az érmeket, majd a junior-vb-n is szépen helytálltak, ahol a leányváltó nyert bronzérmet, értékes helyezések mellett.

A – még mindig tartó – sűrű program egyik résztvevője a 18 esztendős Schönborn Melinda, aki a sportág egyik hazai központjában, Jászberényben húzott először korcsolyát a lábára.

„Az iskolámban rengetegszer levittek minket korcsolyázni a tesióra keretén belül; nagyjából tizenegy éve lehetett, hogy először jégre álltam a sulink melletti pályán – emlékszik vissza az MTK Budapest sportolója. – Az első alkalom után nem kellett sok, hogy beválogassanak a rövid pályás gyorskorcsolyázók közé, aminek nagyon örültem, hiszen teljesen lenyűgözött a short track. Tetszettek a hosszú pengék, a gyorsaság, illetve az, amikor menet közben a versenyzők leteszik a kezüket a jégre. A mai napig menő dolognak tartom ezeket.”

A fiatal 2023-ban már az emlegetett ISU JCS mellett a junior-vb-n is rajthoz állt, mi több, tagja volt a bronzérmes váltónak, emellett februárban a korosztályos országos bajnokságon 500 méteren nyert, 1500-on második lett. Az ismerősei által Lindinek becézett short trackes azonban már korábban is voltak komoly eredményei.

A 2022-es téli EYOF-on ezüstérmes lett 500 méteren (forrás: Magyarock)

„A 2021-es bormiói Alta Valtellina Trophyt jelölném meg, mint fordulópont az eddigi pályafutásomban. Nem sikerült jól az ezerötszáz méterem, ami után leültünk Tomival (Lakatos Tamás, a magyar junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője – A szerk.) beszélgetni, akinek sikerült megnyugtatnia, és elhitetnie velem, hogy megnyerhetem az ezer métert. Így is történt, ez pedig akkora lendületet és motivációt adott, ami azóta is tart.

A legszebb emlékek között ott van a tavalyi téli EYOF: a finnországi Vuokattiban azon az ötszáz méteren lettem ezüstérmes, ami kevésbé számít a számomnak, nem sokkal később pedig már a felnőtt-világbajnokságon vehettem részt. Emlékszem, egy nappal az utazás előtt hívtak fel, hogy pakoljak, mert Sziliczei-Német Rebekának pozitív lett a COVID-tesztje. Éppen iskolában voltam, fel sem tudtam fogni az egészet – egy kisebb sokkot kaptam akkor. Hatalmas élmény volt Montreálban a váltóval jégre állni, klasszisok között versenyezni. Rengeteg tanultam kint, a kulisszák mögé is beláttam, megfigyelhettem, ki hogyan készül a futam előtt, miket csinál percekkel a startot megelőzően.”

Babonák terén Schönbornt sem kell félteni, az ifjú korcsolyázónak is vannak jól bevált szokásai.

„Mindig rajtam van az apukámtól a nyolcadikos ballagásomra kapott nyakláncom, amin egy korcsolya és egy unikornis látható. Utóbbi a sisakomon matricaként is megjelenik, illetve a fülbevalóm is azt ábrázolja – ez a kabalaállatom a kutyám, Dínó után – mondja a fiatal. – Először mindig a jobb korit húzom fel, emellett fontos a zenehallgatás is – a futamok előtt a Punnany Massif TOKIIIOOOOO című számát hallgatom utoljára. A hétköznapok mellett a jégen is mindig mosolygok, sőt táncolni is szoktam picit a rajt előtt, ez remekül levezeti a feszültséget.”

A bronzérmes leányváltó (balról: Somodi Maja, Schönborn Melinda, Szigeti Dóra és Tóth Eszter) a januári junior-vb-n (forrás: MOKSZ)

A már emlegetett január végi junior-világbajnokságon is előkerültek ezek a szokások.

„Óriási élmény volt a németországi vb, a lányokkal közösen megnyert bronzérem pedig leírhatatlan örömöt okozott. Amikor beértünk az öltözőbe, mindenki sikítani kezdett, korábban még nem volt részem ilyenben. Remélem, hogy a folytatás is szép eredményeket tartogat: a legnagyobb célom, hogy bekerüljek a következő évad felnőtt világkupacsapatába, és egyéniben is bizonyíthassak. Mindent beleadok majd!”

(A kiemelt képen: Schönborn Melinda / forrás: Magyarock)