UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2023-03-03 15:25

Tető alatt kezdődött el a versenyévad Kropkó Mártának

A 19 éves triatlonos, Kropkó Márta az előkelő ötödik helyen végzett a montreáli Arena Games felnőttversenyén; a fiatalt a szokatlan lebonyolítású eseményről és a célokról is kérdeztük.

Nemrégiben az esztendő első komoly megméretése érkezett el a 19 éves triatlonosnak, Kropkó Mártának, aki remek 2022-t zárt: az utánpótlásversenyek mellett már a felnőttek között is szép eredményeket ért el, legutóbb pedig a novemberi U23-as vb-n szerezte meg a mezőny legfiatalabbjaként az előkelő 11. helyet.

Február végén azonban olyan eseményen állt rajthoz, ami számos újdonságot tartogatott: a montreáli Arena Games fedett pályás lebonyolítása komoly kihívást jelentett az indulóknak, akiknek az egy kilométer futásból, négy kilométer kerékpározásból és kétszáz méter úszásból álló kört a fináléban háromszor kellett megtenni, váltakozó sorrendben. Kropkónak azonban nem okozott gondot a kihívás, ötödik lett a felnőttmezőnyben, míg a 2002-es születésű Peszleg Dominika a kilencedik helyen zárta a viadalt.

„A téli szünetben a tanulás kapta a főszerepet, a vizsgák után viszont rögtön belevágtam a felkészülésbe. Nem volt zökkenőmentes időszak, a betegségek sem kerültek el, ám így is részt tudtam venni az eltervezett edzőtáborokban – kezdi Kropkó. – Kíváncsian vártam a kanadai versenyt, ugyanis korábban többször is előfordult, hogy eltaktikáztam az adott versenyt. Ez a faktor az Arena Gamesen nem volt jelen, hiszen csak magunkra kellett figyelnünk a versenyszámok közben – például a biciklizés közben nem volt szélárnyék, de a medencében sem befolyásolt a többi úszó. Ennek megfelelően ami a csövön kifért, azt ki akartam adni magamból. A benti formátumot nem volt könnyű megszokni, rengeteg újdonságra kellett figyelni, amit már a legapróbb technikai dolgokban is megmutatkozott. Az úszás, futás, kerékpározás triót összesen ötször teljesítettem;

a megszokottnál rövidebb távokon mozogtunk, ám a benti körülmények nem könnyítették meg a versenyzést. Külön készültem az eseményre, viszont borzasztóan elfáradtam, ennek ellenére az öröm hatalmas volt a végén.”
Kropkó Márta az Arena Games montreáli állomásán (Forrás: World Triathlon)

A fiatal jelenleg vezeti a felnőttek aquathlon-világranglistáját, míg az olimpiai kvalifikációs rangsorban a második a magyar női versenyzők tekintetében. Elsősorban a rövidtávú célokra koncentrál, több verseny is áll a célkeresztjében.

„Az Arena Games második és harmadik állomása is tervben van, Sursee és London a két helyszín. A legnagyobb hangsúly idén az olimpiai kvalifikáción lesz, minél több felnőtt-világkupán szeretnék részt venni!”

(A kiemelt kép forrása: World Triathlon)