UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-03-04 20:53

Szegeden tanulta az alapokat, most a NEKA-val menetel Szilágyi Benjámin

Pénteken sorozatban harmadik bajnokiját nyerte meg a remek formájának köszönhetően az NB I-es tabella hatodik helyére ugró HSA NEKA, amelynek a 19 éves jobbszélsőjét, Szilágyi Benjámint kérdeztük.

A remekül sikerült őszi szezon után úgy tűnik, tavasszal sem lassít a férfi felnőtt NB I-ben a HSA NEKA; a javarészt utánpótláskorú játékosok által alkotott együttes az idei négy bajnokijából a legutóbbi hármat megnyerte, a győzelmi sorozatnak köszönhetően pedig már az előkelő hatodik helyre ugrott fel, mindössze egy ponttal lemaradva a negyedik Ferencvárosi TC-től.

A menetelés egyik fontos szereplője a Nemzeti Kézilabda Akadémiára a múlt nyáron a Pick Szegedtől kölcsönbe kerülő, 19 éves Szilágyi Benjámin, aki a házi góllövőlista negyedik helyén áll 46 találattal.

„Kilenc éve Szegeden kezdtem el kézilabdázni, természetesen mindig hatalmas motivációt jelentett, hogy egy BL-csapat utánpótlásában játszhatok – kezdi Szilágyi. – A célom már korábban is az volt, hogy minél magasabb szintre jussak, így óriási élmény volt, mikor két éve az NB I-ben is bemutatkozhattam a Pick Szegedben, ráadásul hat gólt szerezve. Rengeteget tanultam, főleg a két poszttársam, Bogdan Radivojevic és Mario Sostaric segített sokat. A fejlődésem szempontjából fontos volt, hogy folyamatos játéklehetőségem legyen, így jött képbe a NEKA, ráadásul Sótonyi László lett a vezetőedzőm, akit már jól ismertem a juniorválogatottból.”

A Szilágyi-gólörömöt eddig 46-szor láthattuk ebben az évadban (Fotó: Tompos Gábor/NEKA)

A fiatal két évre írt alá a balatonbogláriakhoz, a tempót pedig rögtön felvette, hét góllal mutatkozott be a Csurgó elleni évadnyitón.

„Az őszi szezon kezdete előtt a bennmaradást határoztuk meg célként, ám az idő előrehaladtával ez megváltozott. Az ötödik-hatodik hely megszerzése álomszerű lenne, ezért küzdünk minden hétvégén. A sikerünk talán a kemény védekezésen alapul, amiből gyors lerohanásokat tudunk vinni, ebből pedig sok gólt dobunk.

Mindenki betartja a taktikai utasításokat, emellett a lehető legjobban feltüzeljük magunkat a találkozók előtt, csúszunk-mászunk minden labdáért.

Ennek is volt köszönhető az évad eddigi legemlékezetesebb meccse, a Tatabánya elleni döntetlen, de kiemelhetném a Fejér-B.Á.L. Veszprém vagy a Komló elleni sikereket is. A folytatásban is próbálom a maximumot kihozni magamból, és bízom benne, hogy a ranglétrán tovább lépkedhetek előre; a fokozatosságban hiszek, így általában nem tekintek messzire előre. A legnagyobb álom az olimpiai részvétel, ám addig még rengeteg akadályt kell majd megugrani.”

(A kiemelt képen: Szilágyi Benjámin / Forrás: NEKA/Tompos Gábor)