UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-03-06 18:40

Medencében is bizonyítottak a legjobb hazai nyílt vízi úszók

Háromnapos „zárttéri próbának” voltak kitéve ifjú nyílt vízi úszóink, akik péntektől vasárnapig Veszprémben versengtek a kilencedik alkalommal kiírt medencés hosszú távú országos bajnokságon.

A tavaly októberi ob után az idén március első hétvégéjén vágtak neki versenyszezonjuknak érdemben, hasonlóképpen kiemelt eseményen a legjobb hazai utánpótláskorú nyílt víziek, akik másfél kilométertől kezdve három, öt, hét és fél kilométer mellett egészen a leghosszabb, 10 kilométeres távig vethették alá magukat az ellenőrzésnek, hogy hol is tartanak a felkészülésben. Ehhez most nem a megszokott, szabad ég alatti közeg állt rendelkezésre, hanem uszodai körülmények közepette, medencében küzdhettek meg a távonkénti országos bajnoki címekért.

Ezúttal is a mindig kiváló házigazdának bizonyuló Veszprém Sportuszoda biztosította a kulisszát a viadalhoz, amelyen a nemzetközileg juniornak hívott, idehaza ifinek nevezett korosztály szolgált különösen biztató jelekkel az ez évi jelentős világversenyek előtt. A mutatott teljesítményeket értékelő alkalmi útikalauzunknak Gellért Gábort, a nyílt víziek szövetségi kapitányát kértük fel, aki a helyszínen követte nyomon az eseményeket.

„Nagy és minőségi mezőny, 325 nevezés, remek időeredmények, öt duplázó aranyérmes

– foglalta össze elöljáróban, címszavakban a lényeget honlapunknak a szakvezető. –  Az ifjúsági fiúknál, tehát a 18-19 éveseknél továbbra is három kiemelkedő versenyzőnk van: a veszprémi Pintér Ádám, Szokolai László neveltje, aki tíz kilométeren nagy csatában nyert a vb-bronzérmes pécsi Hartmann Máté és a váltóvilágbajnok UTE-s Hambardzumyan Arshak előtt. Ez a korosztály erős lesz az idén is, sokat várok tőlük a nyáron esedékes Európa-bajnokságon is, ráadásul Hartmann még két évig ifi korú. A lányoknál a várakozásnak megfelelően a világbajnok Fábián Betti, Kutasi Gergely versenyzője győzött, remek idővel, de úgy gondolom, az ifi Eb-re nagyon jó lesz a mögötte célba érő Csulák Lia és Flück Nóra is.”

Esélyeshez méltó magabiztossággal nyert a világbajnok Fábián Bettina 1500 méteren (forrás: MÚSZ)

Mellettük különösképpen érdemes volt figyelni a 16-17 évesek legígéretesebb képviselőire is.

„A 7,5 kilométert hatalmas előnnyel nyerő dunaújvárosi ifi világbajnok, Kovács-Seres Hunor, Szabó Gergely tanítványa több mint három perccel előzte meg az ezüstérmest, a lányoknál hasonlóképpen bő három percet vert rá közvetlen üldözőjére a 2006-os évjáratú zalaegerszegi Nett Vivien,

ugyancsak kiváló időt úszva. A 14-15 éveseknél öt kilométeren az UTE-s Kárpáti Máté, Magyarovits Zoltán tanítványa nyert, a lányoknál pedig a szintén 2008-as születésű, zalaegerszegi Nagy Napsugár igazolta, hogy igazán kiemelkedik a mezőnyből. Még nem válogatottak, de megemlítendő a legifjabbak korosztálya, a 12-13 esztendősöké is, akiknél három kilométeren a hódmezővásárhelyi Szabó Marcell, illetve a lányoknál a tatabányai Bartalos Anna nyert, mindketten a jövő ígéretei, s nagyszerű időt úsztak.”

Gellért Gábor külön kiemelte a kettős győzelmeket aratókat, akik plusz dicséretet érdemelnek.

Fábián Betti a 10 kilométer után a zárónapon 1500 méteren sem talált legyőzőre az ifik mezőnyében. A zalaegerszegiek közül Nett Vivien a hét és fél mellett a másfél kilométeres távon is diadalmaskodott, de ugyanígy duplázott Kovács-Seres Hunor. Nagy Napsugár szintén két aranyat zsebelt be, aki az öt kilométer után 1500 méteren is első lett, és hasonlóképpen cselekedett e két számban az UTE-s Kárpáti Máté. 

A szövetségi kapitány szerint látványosan igazolta az éremtábla a Zalaegerszegen folyó kiemelkedő edzői munkát: Horvát Csaba és testvére, Horvát Tamás tanítványai négy első helyet is bezsebeltek Veszprémben.

(A kiemelt képen: a Veszprém Sportuszoda adott otthont az idei medencés hosszú távú ob-nek / Forrás: MÚSZ)