UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-03-08 20:46

Fokozatosan formálódik a serdülő leányválogatott

Hosszú út elején járnak a serdülő leány kézilabda-válogatott tagjai, akik edzőtáboraiban kifogástalan a hangulat; ezt a szövetségi edző, Penszki Gergely mellett a játékosok is megerősítik.

A múlt héten ötnapos edzőtábor keretén belül készültek együtt a magyar serdülő leány kézilabda-válogatott tagjai. A fiatalok hivatalosan 2022 őszén váltak a korosztályos nemzeti csapat játékosaivá, a kiválasztás folyamata azonban már jóval korábban elkezdődött.

„A 2021/2022-es évadban indult el a kiválasztási munkacsoport által vezetett program, aminek a végén hatvan főre szűkült azon szerencsések száma, akik aztán háromszor huszas csoportokban már dolgozhattak a serdülőválogatott stábjával tavaly tavasszal is – kezdi a korosztályos együttes vezetőedzője, Penszki Gergely. – Állandó forgásban vannak a játékosok, jelenleg huszonöt fő alkotja a bő keretet, ám folyamatosan csatlakoznak a tehetséges fiatalok a válogatotthoz.”

A szakembernek komoly tapasztalata van a korosztály válogatottjának irányításában, tavaly nyáron az akkori serdülőcsapattal megnyerte az EYOF-ot.

„Speciális módszert, nagy varázslatot nem igényel ez a munka, de pedagógusnak, nevelőedzőnek és pszichológusnak is lenni kell, ha megfelelően akarunk a fiatalokkal foglalkozni. Szerencsére remek stábbal dolgozhatok együtt, mindenki megtalálja a maga szerepét, és ki tud teljesedni abban. Nem csapatot építünk, inkább fejlesztünk és hiányosságokat javítunk ki. Érdekesség, de a korábbi serdülőkorosztályokhoz képest kisebb különbségeket figyelünk meg a tudás terén, hasonló szinten állnak egymáshoz képest a lányok. Ami szintén közös, az a lelkes és motivált hozzáállás; mindenki szeretne előrelépni, ami meglátszik a pályán és azon kívül is. Nemzetközi ellenféllel szemben még nem szerepeltünk, ám a következő hetekben reményeim szerint elérkezik az első felkészülési meccs is, míg a célversenyünk a 2024-es korosztályos nyílt Eb.”

„Elképesztő érzés a címeres felszerelésben edzeni, óriási boldogsággal tölt el, hogy itt lehetek – magyarázza mosolyogva a Győri ETO 14 éves játékosa, Takács Maja. – Az első edzőtáborunkban a felméréseken volt a hangsúly, akkor annyira nem is tudtuk még megismerni egymást, azóta viszont több hetet együtt töltöttünk. Szerintem remek társaságot alkotunk!”

A 13 éves Zákányi Janka is kiemeli, kiváló az összhang a fiatalok között.

„Minden edzés előtt nagy az izgalom bennem, és szerintem az egész csapatban is, ám ez a bemelegítésnél rögtön elillan – mondja a DVSC kézilabdázója. – A szabadidőnkben is építjük a közösséget, sok időt töltünk együtt; próbáljuk minél jobban megismerni egymást. Bár többen most találkoztunk először, mégsem lehet panasz a hangulatra, ami megkönnyíti a közös játékot is!”

(A kiemelt képen: jó hangulat uralkodott a serdülő leányválogatott gyáli összetartásán / Fotó: Máj Tamás)