UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-03-12 22:10

Az Eb előtt álló ifik az Énekes István-emlékversenyen hangoltak

A magyar ifjúsági ökölvívók színe-java fellépett a 65. Énekes István-emlékversenyen, amely amellett, hogy komoly presztízzsel rendelkezik, válogatóként is szolgált a korosztály áprilisi Európa-bajnoksága előtt. A hazai szövetség elnöke, Kurtucz Csaba mellett a fiatalokat is kérdeztük az eseménnyel kapcsolatban.

Kiélezett összecsapások, óriási pofonok, remek hangulat – ezek jellemezték a 65. alkalommal megrendezett Énekes István ökölvívó emlékversenyt, amelyen a magyar ifjúsági korosztály legjobbjai léptek a szorítóba március 9-11. között. A kiemelt hazai utánpótlás-eseménynek idén a budapesti Kellner Ferenc Sportközpont adott otthont, a megméretés pedig válogatóként is szolgált az áprilisi ifjúsági Európa-bajnokság előtt. Ennek megfelelően parázs döntőket figyelhettek a kilátogatók, amelyek közül az egyik legjobban várt összecsapás az ifi vb-ezüstérmes Gémes Levente és a junior Eb-győztes Nileborg Krisztián találkozója volt, amelyből – megosztott pontozást után – az előbbi jött ki győztesen.

„Rendkívül hangulatos esemény volt, szinte megmozdult a csarnok a mérkőzések közben – mondja a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, Kurtucz Csaba. – Együtt élt a közönség az akcióval, ami nekem nagyon tetszett, és bízom benne, hogy minél több embernek csábító lesz ez a bokszviadalokkal kapcsolatban. Kiélezett csatákat láthattunk, ami szintén örömteli, hiszen a közelgő ifjúsági Európa-bajnokságon kemény feladatok várnak a fiataljainkra. Ki kell emelnem a Nileborg-Gémes összecsapást, ami színvonalban és teljesítményben is kiemelkedő volt; boldogok vagyunk, hogy két ilyen remek versenyző erősítheti majd a válogatottat, akik reményeim szerint akár aranyérmeket is hozhatnak az Eb-ről. Erős a nemzetközi mezőny fel kell hozzá nőni, de vannak tehetséges versenyzőink, így nincs mitől tartani.”

Az 57 kilogrammban diadalmaskodó Hippeller Panna nem csak a finálé megnyerésének örülhetett, a viadal legjobb leány versenyzőjének is megválasztották.

„Örülök, hogy mindhárom nap bunyózhattam, a legjobb emlékként persze a döntő marad: megmutattam, hogy mennyit fejlődtem, de azokat sem szabad elfelejteni, amiken javítani kell a jövőben – magyarázza a Fehérvár Küzdősport SE 17 éves bokszolója. – Szoros volt a finálé, nagyon ügyes volt az ellenfelem (a csepeli János Veronika – A szerk.). Voltak pillanatok, amikor már nem nagyon hittem benne, hogy nyerhetek, viszont sikerült felállnom, és a javamra billenteni a mérleget. A különdíjra egyáltalán nem számítottam, viszont annál nagyobb örömöt okozott. A siker megerősített abban, hogy folytassam a kemény munkát, ki akarom hozni magamból a legtöbbet!”

Hippeller Panna (kékben) a viadal legjobb leány versenyzője lett (Forrás: MÖSZ, Cryztoph)

A fiúkategória legjobb mérkőzésének járó díját Horváth Richárd és a debreceni Lakatos Gergő ütközete érdemelte ki.

„Az első meccsemet sikerült az elején befejeznem, a második és a harmadik alkalommal pedig egyhangú pontozással diadalmaskodtam. Az utóbbiak kiélezett küzdelmek voltak, főleg a Gergő elleni finálé. Nagyon tetszett a hangulat a csarnokban, sokat segített a küzdelemben – mondja a Strong Hand Boxing Teamet erősítő Horváth (17). – Keményen készültünk, napi két edzéssel; örülök, hogy kifizetődött a munka. A célom, hogy kijussak és megnyerjem a jereváni ifjúsági Európa-bajnokságot!”

(A kiemelt képen: Horváth Richárd keze lendül a magasba a 63,5 kilósok döntőjében / Forrás: MÖSZ, Chryztoph)