UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2023-03-30 21:19

Hajóban az utánpótlás, közelednek a világversenyek

A 2022 őszétől utánpótlás szövetségi kapitányként is dolgozó ifj. Pergel Lászlóval beszélgettünk a fiatalok eddigi felkészüléséről és a közeledő megméretésekről.

A tavalyi évadban sem maradt érmek nélkül a világversenyeket tekintve a magyar evezős utánpótlás: szeptemberben U23-as Európa-bajnoki címet szerzett a Boros Bálint, Czinege Tamás kettes, míg a Szigeti Ferenc, Shah Amir, Boros Áron, Gasztonyi Péter és Tóth Dániel összetételű kormányos négyes az ifi Eb-n állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Ezek mellett több értékes, A-döntős helyezést is feljegyezhettünk.

Október elejétől az utánpótlás vezetését ifj.Pergel László, az imént említett Eb-győztes duó edzője vette át, nem sokkal később pedig a korosztályos kereteket is kijelölték a szakemberek. Az idei évad már elkezdődött, a legfontosabb vízi megméretések azonban még előttünk állnak – van mire készülni a fiataloknak.

„Országszerte edzenek a versenyzőink, a 2007-es és 2008-as születésű serdülők, illetve a 2005-ös és 2006-os ifjúságiak is. Az előbbieknek a július végén megrendezendő Olimpiai Reménységek Versenye lesz az első komoly megméretés a nemzetközi színtéren; ami külön pozitívum, hogy hazai környezetben, Szegeden kap helyet az esemény, így a megszokottnál is népesebb csapattal indulhatunk el rajta – mondja Pergel . – A korosztály Mosonmagyaróváron edzőtáborozott korábban, ami inkább még a közeggel való ismerkedésen volt a hangsúly. Az elsődleges feladatuk, hogy a technikát tanulják, és hogy az állóképességüket minél jobban fejlesszék. Nekik ergométeres szintet nem kell teljesíteniük, az áprilisi válogatóverseny lesz a döntő a csapat kialakításával kapcsolatban.”

Az ifjúsági válogatottra – a szokásoknak megfelelően – Eb (május, Brive) és vb (augusztus, Párizs) is vár, mindkettő Franciaországban.

„Az ifiknél a válogatottság alapfeltétele az ergométeres szint teljesítése is, ezeket megadott időpontokban lehet teljesíteni – utoljára április hetedikén. Ami nagy öröm, hogy

folyamatosan bővül azoknak a fiataloknak a száma, akik teljesíteni tudják a megszabott időt.

A vízi versenyek tekintetében kiemeltek is vannak, ilyen a Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstar Simon és Csizmadia Ádám alkotta kormányos nélküli négyes, amely a tavalyi ifi Eb-n remek hetedik helyet szerzett, illetve az egypárevezős Pádár Luca – ők öten külön horvátországi edzőtáborban is készülhettek. Mindennapi nehézségekkel sajnos nekünk is meg kell küzdeni, az energiaválság és az infláció miatt azonban valószínűleg a korábbiaknál kisebb létszámú csapatokkal tudunk majd részt venni a világversenyeken.”

(A kiemelt kép forrása: Magyar Evezős Szövetség)