UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-04-01 15:56

„Hisszük, hogy a legjobbak ellen is van keresnivalónk” – a HSA NEKA irányítója, Sztraka Dániel

Remek formában kézilabdázik az NB I-es HSA NEKA 19 éves irányítója, Sztraka Dániel, aki csapata legeredményesebbjeként legutóbb a Telekom Veszprém ellen kiharcolt döntetlenben játszott kulcsszerepet.

Az előzetes várakozásokon felül teljesít a javarészt utánpótláskorú játékosokból álló HSA NEKA csapata a felnőtt férfi kézilabda NB I-ben: a balatonbogláriak 19 forduló után 19 szerzett ponttal a hetedik helyen állnak, a kieséstől már nem kell tartaniuk, az előttük álló Balatonfüredi KSE, Csurgói KK duót pedig mindössze három pont lemaradással üldözik.

A sikeres szereplésben komoly szerepe van az együttes múlt nyáron igazolt irányítójának, Sztraka Dánielnek, aki hamar felvette az NB I tempóját, 58 góljával pedig jelenleg csapata harmadik legeredményesebb játékosa az évadban. A 19 éves játékos a labdarúgással párhuzamosan kezdte a kézilabdázást, a voksát pedig tízévesen tette le az utóbbi sportág mellett.

„Kézilabdaedzésen először anyukám miatt jártam, aki játékos és edző is volt, az elején viszont még a foci is képben volt – emlékszik vissza az irányító. – Hamar rájöttem, hogy a kézipályán van a helyem, az első helyszín Szigetszentmiklós volt: Veres István a nevelőedzőm, nála tanultam meg szivacslabdával az alapokat. Pár év múlva pedig a PLER-Budapest csapatához igazoltam, amelynél hat esztendőt töltöttem el.”

A fővárosiaknál fontos éveket töltött Sztraka, akinek emlékezetesen alakult a 2021/22-es évada: az élvonalbeli bajnokság alapszakaszának Keleti csoportjában gólkirály lett, majd az elődöntőben és az Agrofeed ETO UNI Győr ellen 32–31-re elveszített fináléban is ő volt a legeredményesebb játékos.

„A döntő után szomorúak voltunk, ám már aznap este átértékeltük a dolgot, rájöttünk, mennyire szép sikert értünk el. Emlékszem, félévkor még álmodni sem mertünk arról, hogy a végjátékban is szerepelhetünk, mégis összejött. Az utolsó hónapokban már az NB I/B-s felnőttcsapatban is játszhattam, ami szintén remek tapasztalatokat adott, illetve akkoriban hívtak meg először a válogatottba; rendkívül izgalmas időszak volt ez. A PLER-es edzőm, Puskás Viktor segítségét ezúton is köszönöm, sokat jelentett a közös munka – mondja a fiatal, aki a teljesítményével más együttesek figyelmét is felkeltette. –

Arra egyáltalán nem számítottam, hogy ilyen hamar ekkora ugrás történik a pályafutásomban, és leigazol a NEKA.

Szerencsére a beilleszkedés jól ment, viszont bevallom, volt bennem félelem, hiszen a felnőttélvonalban korábban még nem léptem pályára. Nincs mit szégyellni rajta, az évad elején a bennmaradást tűztük ki célként, ám sorban jöttek a győzelmek, meglepetéseket is okoztunk: a Tatabánya elleni iksz talán fordulópontnak is nevezhető,

elhittük és hisszük a mai napig, hogy a legjobbak ellen is van keresnivalónk.”
Balatonboglári öröm a Veszprém elleni pontszerzés után (Fotó: Tompos Gábor, NEKA)

Ezt bizonyítva a múlt hét végén az évad meglepetését szállította a HSA NEKA: hazai pályán 29–29-et játszott a világ legjobb csapatai közé tartozó Telekom Veszprém ellen. Az összecsapás legeredményesebb balatonboglári játékosa Sztraka lett hat góllal.

„Bár már egy hét eltelt, mégis nehéz elhinni, hogy döntetlenre végeztünk ellenük.

Az öltözőben még azon viccelődtünk, hogy jó lenne, ha tíz találaton belül megúsznánk a vereséget; ez persze nem azt jelenti, hogy feltett kezekkel mentünk ki. Mindenki hittel és önbizalommal futott fel a pályára, a szívünket-lelkünket otthagytuk, aminek ez lett az eredménye.

Ennek köszönhetően a korábbiaknál is motiváltabban várjuk a hátralevő meccseket.”

Az ifjú sportoló jelenleg is tagja a juniorválogatottnak, amelyre a nyáron korosztályos világbajnokság vár.

„Az egyik legfőbb célom, hogy kiharcoljam a kerettagságot, örök élmény lenne vb-n képviselni a magyar színeket. Mindig óriási öröm a meghívó, nap mint nap azért dolgozom, hogy az esemény előtt is megkapjam. Reméljük, hogy a tavalyi Eb-n elért ötödik hely után még előrébb lépünk, akár a vb dobogójára!”

(A kiemelt képen: Sztraka Dániel akcióban a Telekom Veszprém ellen / Fotó: Tompos Gábor, NEKA)