UtánpótlásSport
2024. július 18.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-04-14 14:26

Ilyés Ferenc a hazai szövetség új elnöke

Április 14-én tisztújító közgyűlést tartott Budapesten a Magyar Kézilabda Szövetség, amely új elnöknek az ellenjelölt nélkül induló Ilyés Ferencet választotta meg. A 229-szeres magyar válogatott átlövő a szervezetet 2015 óta irányító Kocsis Mátét váltja a poszton.

A Nemzeti Sport beszámolója szerint a magyar kézilabdázás legfontosabb szereplői szinte kivétel nélkül megjelentek a Magyar Kézilabda Szövetség pénteki, tisztújító közgyűlésén. Az esemény legfontosabb napirendi pontja az elnökválasztás volt, hiszen az eddigi elnök, Kocsis Máté nyolc év után nem jelöltette újra magát a tisztségre.

A küldöttgyűlés előtt a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Fábián László köszöntötte az egybegyűlteket, majd a tisztségviselők és a napirendi pontok elfogadása után a szövetség felügyelőbizottságának jelentését fogadták el a küldöttek, majd ugyanezt tette a 2023-as esztendő előterjesztett pénzügyi és szakmai tervével. A küldöttgyűlés ezután minősített többséggel alapszabály-módosításról szavazott, egyhangú döntés született ellenszavazat nélkül. 

Ezt követően Kocsis Máté leköszönő elnök értékelte az elmúlt nyolc év eredményeit a pénzügyi stabilitás megteremtése, az infrastrukturális fejlesztések, az utánpótlásban és a felnőtt kézilabdában elért eredmények és sportdiplomáciai szempontból. 

A leköszönő Kocsis Máté után került sor az új elnök megválasztására, az egyetlen jelölt a korábbi remek válogatott balátlövő, Ilyés Ferenc volt, akit egy tartózkodás mellett 139 igen szavazattal szavazott meg a küldöttgyűlés a következő öt éves időtartamra.

„Még szokatlan, de felemelő érzés itt állni a szinte teljes magyar kézilabda-család előtt. (...) Két olimpián képviselhettem a hazámat, csapatkapitány lettem, sokat kaptam a sportágtól, s igyekeztem ebből visszaadni előbb játékosként, majd sportvezetőként, és immár elnökként szeretnék minden egyes sportklubot képviselni. A következő öt év alatt két olimpiára is sor kerül; rövid klubvezetői pályafutásom során megtanultam, a pályán már nincs ráhatásom az eseményekre, de ígérem, a szövetség mindent megtesz, hogy a férfi válogatott sikeres legyen az olimpiai selejtezőn, a női nemzeti csapat pedig év végén, a világbajnokságon. A kiemelkedő feltételek megteremtéséért mindent megteszünk majd a szövetségben dolgozó munkatársaimmal – mondta a szövetség frissen megválasztott elnöke, aki a fiatalokra is kitért. –

Az utánpótlással kapcsolatban azt kérem az egybegyűltektől, vizsgáljuk meg közös feladatainkat, hogy a központokból, klubokból olyan játékosok kerüljenek ki, akik felnőtt szinten is megállják a helyüket. A mérkőzés elkezdődött, a csapat felállt, de csak együtt tudunk gólokat szerezni.”

A küldöttgyűlés a szövetség alelnökévé választotta Pálinger Katalint, az elnökséget pedig Csermely Péter, Görbicz Anita, Hajdu János, Kis-Máténé Kirsner Erika, Kökény Beatrix, Nagy László, Oláh Sándor, Schuch Timuzsin és Tállay András alkotja.

(Kiemelt képünkön: az MKSZ új elnöke, Ilyés Ferenc Fotó: Dömötör Csaba)