UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2023-04-14 12:01

Öt utánpótláskorú versenyzőnk indul a jereváni Eb-n

A teljes magyar válogatott bő háromnegyedét alkotják, vagyis a hétből öten is az utánpótlás-korosztályt képviselik a súlyemelők szombattól jövő vasárnapig tartó felnőtt Európa-bajnokságán, amely a 2024-es párizsi olimpia egyik kvalifikációs állomása is egyben.

A fajsúlyos múltat jelzi, hogy az első, 1896-os rotterdami nyitányt követően immár 101. alkalommal rendeznek súlyemelő Eb-t, amelynek idén az örmény főváros ad otthont.

A jereváni kontinensviadalon résztvevő válogatottunkból öten is az utánpótlást képviselik. A legfiatalabb a debreceni Kecskés Karina, aki 17 esztendejével az egész Európa-bajnoki mezőnyt tekintve is az egyik legzsengébb korú résztvevő lesz. A húszon inneniek társaságát gyarapítja a békési Fekécs Szilárd is, aki februárban ünnepelte 19. születésnapját. Hárman az U23-asokhoz tartoznak: a már egyformán országos felnőttbajnoki címeket is nyert trióból a kecskeméti Árva Cintia december legvégén töltötte be húszadik életévét, a korosztályos világversenyeken már több alkalommal is dobogón végzett duóból a békéscsabai Mitykó Veronika 22 éves, és nála egy esztendővel fiatalabb a tavalyi súlyos vállsérüléséből felépült szombathelyi Boros Viktória.

Az esélyeket-reményeket illetően Dobos Imre, a hazai sportági szövetség (MSSZ) elnöke azzal kezdte mondandóját, hogy Kecskés Karina elsősorban tapasztalatot szerezni megy Jerevánba, de megpróbál egyéni csúcsokat elérni, ahogyan ez a célja Árva Cintiának is.

„Fekécs Szilárdtól is jó teljesítményt, egyéni rekordokat várunk. Az olimpiai kvalifikációban számításba vett két lánynak, Mitykó Verának és Boros Vikinek most az ellenfelek feltérképezése a legfontosabb. Tőlük ezúttal még nem számítunk egyéni csúcsokra, majd a folytatásban, a világbajnokságon és a világkupán kell produkálniuk olyan eredményeket, amelyek révén meglehet nekik a párizsi kvóta”

– vázolta a helyzetet az MSSZ első embere.

Mitykó Veronika 87 kg-ban próbálkozik Jerevánban Forrás: Facebook

Mitykó és Boros az örmény fővárosban egymás ellen is versenyeznek, mivel az eddig a 76, majd a 81 kilogrammos súlycsoportban jeleskedő békéscsabai emelőt ezúttal a szombathelyi Haladás kiválóságának kategóriájában, a 87 kg-ban nevezték.

Az Európa-bajnokságok históriájához tartozó adalék, hogy Magyarország a múltban négyszer volt rendező, 1910-ben és 1962-ben Budapest, 1970-ben Szombathely, 1992-ben Szekszárd volt az Eb helyszíne. Örményország viszont először házigazda, fővárosa várhatóan negyven nemzet képviselőit fogadja, akik tíz női és tíz férfi súlycsoportban küzdenek meg az érmekért.

Az Eb-re nevezett utánpótláskorú emelőink:

Nők:
55 kg: Kecskés Karina (FISZEJ SE)
59 kg: Árva Cintia (Kecskeméti TE)
87 kg: Mitykó Veronika (Békéscsabai SSZSE) és Boros Viktória (Haladás VSE)

Férfi:
81 kg: Fekécs Szilárd (Békési TE)

(Kiemelt képünkön: Kecskés Karina 17 évesen mutatkozik be felnőtt világversenyen Forrás: haol.hu)