UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-04-20 09:07

Régebben a háztetőre, ma már az ellenfelek kapujába dobál Dudás Dominika

Utcahosszal vezeti az U19-es élvonalbeli leánybajnokság Keleti csoportjának góllövőlistáját a szegedi Dudás Dominika, aki a jelenlegi évad mellett a kezdetekről és az elmúlt évekről is mesélt az Utánpótlássportnak.

Ha a csapatok tabelláját vizsgáljuk az U19-es első osztályú leány kézilabda-bajnokság esetében, akkor akadémiai fölényt láthatunk, hiszen nagy valószínűséggel nyugatról a NEKA és a Dunaújvárosi KKA, míg keletről a Ferencváros és a Debrecen részvételével rendezik majd meg június elején a korosztály négyes döntőjét. A góllövők listáján azonban más a helyzet, a Keleti csoportban 20 meccsen 226 találatot szerezve a PC Trade Szeged 19 éves játékosa, Dudás Dominika áll, aki utcahosszal vezeti a rangsort.

„Örökmozgó gyerek voltam, így apukám hajtotta, hogy menjek el sportolni. Az unokatesóm kézilabdázott, így én is emellett kötöttem ki; Dorozsmán kezdtem, itt Szegeden, majd több klubot megjárva tértem vissza néhány éve a városba játszani – emlékszik vissza Dudás, aki nem mindennapi módon gyakorolt fiatalabb korában. – Mielőtt versenyszerűen elkezdtem volna foglalkozni a sportággal,

nagypapámnál a tetőre dobáltam a labdákat, amiket visszapattanva próbáltam elkapni. Emlékszem, sok közülük az ereszcsatornában kötött ki, amit nemrégiben halászott ki a papám; látva azt a sok labdát, nosztalgikus érzés fogott el.

Az is jelezte, hogy van a sportághoz érzékem, hogy az első edzésemen én dobtam a legnagyobbat a kislabdával, az eredményemmel még a régebb óta játszó társaimat is megelőztem. Örültem neki, jól esett, hogy megy a játék, ez még inkább meghozta a kedvemet hozzá.”

Dudás Dominika Forrás: PC Trade Szeged

Aztán, ahogy teltek az évek, a kézilabdázó egyre eredményesebb évadokat zárt, az U19-es élvonalban tavaly gólkirály lett, és idén is minden esélye megvan rá, hogy elnyerje a címet.

„Az első komoly sikerélmény egy sok évvel ezelőtti diákolimpia volt, amelyen az iskolai csapatomban jól szerepeltem, azóta pedig fokozatosan egyre több önbizalmat nyerek a gólok által, szívesen vállalkozom lövésre. Talán ennek köszönhető, hogy tavaly én szereztem a legtöbb gólt, és szerencsére idén is jól megy ilyen tekintetben a játék. Emlékezetes marad, hogy a legutóbbi évzárónkon dicséretet kaptam.

Örülök a góloknak, de a legfontosabb a csapatjáték, igyekszem a fiatalabb társaimat motiválni.

Ez az egyik legfőbb célom, emellett a felnőttek között is szeretnék helytállni, akár minél magasabb szinten; ez persze a tanulmányaimtól is függ.”

(Kiemelt képünkön: Dudás Dominika 226 gólnál jár az U19-es leányélvonalban Forrás: PC Trade Szeged)