UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-04-22 17:23

Vasárnap kezd a magyar fiúválogatott az U18-as divízió I/A csoportos vb-n

Vasárnap este kezdődik Franciaországban az U18-as divízió I/A csoportos fiú jégkorong-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott is jégre lép; Svasznek Bence szövetségi edző osztotta meg velünk a start előtt a gondolatait.

Az utolsó utánpótlás-világbajnokság következik ebben az évadban a magyar korosztályos jégkorongozók számára: az U20-as férfi és az U18-as leányválogatott már megmérette magát világversenyen az elmúlt hónapokban, a hét végén pedig az U18-as fiúkon lesz a sor, hogy megkezdjék a szereplést a divízió I/A csoportos vb-n. A csapat – ahogyan majdnem napra pontosan egy éve írtuk – ötször mutatta meg, hogy az I/B csoport legjobbja, és megérdemelten, százszázalékos mérleggel jutott fel a második vonalba.

Az említett sikernek köszönhetően A hónap utánpótlásedzője díjra jelölt Svasznek Bence szövetségi edző által vezetett együttesre most jóval nehezebb feladat vár, amely az elmúlt hónapokban felemás eredményeket ért el a felkészülési mérkőzésein. Februárban a franciaországi Négy Nemzet-tornán aranyérmet szereztek a fiatalok, míg a közvetlen vb-felkészülés április elején kezdődött, a programban pedig a szlovénok, az ukránok és a nagyszombati Gladiators Tranava U20-as együttese elleni összecsapás is szerepelt. Előbbi kettő ellen kikaptak a fiatalok, a szlovákiai klubcsapat ellen viszont 5–2-re nyertek néhány nappal ezelőtt.

„Ha csak az eredményeket nézzük, akkor hullámvasútszerű az utóbbi időszak, ám a felkészülési időszakban sokkal fontosabb a mutatott játék. Fiatal srácokról beszélünk, természetes a formaingadozás, ami annak is köszönhető, hogy az említett meccseket különböző időszakokban játszottuk: februárban vitt minket a bajnoki lendület, április elejére viszont picit ki voltak facsarva a játékosok, amikor a frissebb szlovén együttessel csaptunk össze. Az ukránok ellen sem játszottunk még jól, ennek ellenére sok helyzetünk volt, ami pozitívum. A Trnava gyengébb erőt képvisel az imént említett válogatottaknál, de jó meccset játszottunk velük, így győzelemmel hangoltunk a vb-re – mondja Svasznek. –

Kritikus szemmel figyelem a fiatalokat, de tetszik, amit látok, megfelelő fizikai állapotban várjuk a kezdést. A mentális faktor ugyanilyen fontos lesz, a srácoknak fejben is erősnek kell majd lenniük. A célunk egyértelmű: bennmaradás a csoportban. A tavalyi vb-nél jóval nehezebb dolgunk lesz, de minden meccsen megpróbálunk pontot, pontokat rabolni az ellenfeleinktől.”
A magyar válogatott vb-programja:

Április 23., 19:30: Magyarország–Kazahsztán
Április 24., 19:30: Franciaország–Magyarország
Április 26., 16:00: Ukrajna–Magyarország
Április 27., 16:00: Magyarország–Japán
Április 29., 16:00: Dánia–Magyarország
A magyar U18-as jégkorong-válogatott kerete:

Kapusok: Csala Patrik, Váradi András
Védők: Farkas Olivér, Franyó Krisztián, Haranghy Bence, Horváth Alex, Prókai Mátyás, Rósa Levente, Vén Bendegúz
Csatárok: Barna Olivér, Bodzai Dávid, Hiezl Balázs, Keresztes Zsombor, Laskawy Ferenc, Löbenwein Bálint, Makai Miklós, Mester Máté, Mihalik Gergő, Nemes Márton, Németh Zalán, Ravasz Csanád, Szabó Rácz Maxim

(Kiemelt képünkön: a magyar U18-as fiú jégkorong-válogatott Forrás: MJSZ)