UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-04-24 19:59

Éremreményekkel várják az ifjúsági Európa-bajnokság kezdetét a magyar fiatalok

Kedden kezdődik az ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokság Örményországban; a magyar csapatot tizennégy fiatal alkotja.

Az esztendő első korosztályos ökölvívó-világversenye kezdődik kedden Örményországban, az ifjúsági Európa-bajnokság mai megnyitója után már ringbe is lépnek a sportolók. Harminc ország több mint háromszáz 17-18 éves bokszolója nevezett a május 3-án záruló viadalra, a magyar küldöttségben tizennégyen – nyolc fiú, hat lány – kaptak helyet. A tavalyi, szófiai ifi Eb-n a gyengébbik nem képviselői zártak eredményesebben, az egyetlen magyar érmet a 70 kilogrammosok kategóriájában induló Kovács Nikolett szerezte; a fiúk medál nélkül maradtak.

Ezen a mérlegen javítanának Jerevánban a mieink: az Eb-t megelőző hetekben a budapesti Madárfészekben Ács József vezetésével edzőtáborozó fiúk érmes álmokat szövögetnek, nem véletlenül, hiszen közülük többeknek van már korosztályos kontinensviadalon szerzett medálja. A juniorok, vagyis az egy korosztállyal fiatalabbak (15-16 évesek) között 2021-ben Oláh Levente, míg tavaly Nileborg Krisztián állhatott fel az Európa-bajnoki dobogó tetejére, és rajtuk kívül is ígéretes versenyzők alkotják a keretet. Nem lesz ott viszont Jerevánban a novemberben ifjúsági vb-ezüstöt szerző Gémes Levente: a szegedi öklöző kézsérülés miatt kénytelen kihagyni az Eb-t.

A lányok szintén optimistán várják a rajtot, ők az áprilisi edzőtáborban szlovák ellenfelekkel is kesztyűzhettek. A szakvezetők szerint jó állapotban kezdhetik meg a szereplést.

„Nagyon reményteljes versenyzők alkotják a csapatot – mondja a hazai szövetség nemrégiben megválasztott elnöke, Kurtucz Csaba. – Sajnos Gémes Levi nem indulhat az eseményen, ugyanakkor a vele az utóbbi időben nagy csatákat vívó Nileborg Krisztián jó eséllyel odaérhet valamelyik dobogós helyre. Az esetében már elsőéves ifiként is érett bokszolóról beszélünk, bízom benne, hogy meg tudja mutatni a valós tudását Örményországban, de persze rajta kívül is többektől várjuk joggal a jó eredményt. Az elmúlt hónapokban folyamatosan tűzben voltak tartva a fiatalok, jártak Romániában és Szerbiában, emellett itthon is találkozhattak külföldi ellenfelekkel, ami kétségkívül jót tett a felkészülésüknek. A sportágunkban apróságokon múlik a siker, de ha valaki bajnok akar lenni, nem lehet kifogásokat keresni.

Nem szeretek esélyeket latolgatni, de szerintem legalább két érmet begyűjthetnek a versenyzőink. És abban bízunk, hogy minél fényesebbeket!”
A magyar csapat

Fiúk:
Zsigó Csaba (48 kg), Kozák Kevin (54 kg), Frank Dániel (57 kg), Oláh Levente (60 kg), Horváth Richárd (63,5 kg), Nileborg Krisztián (71 kg), Tóth Adrián (80 kg), Kiss Milán (86 kg).
Leányok: Horváth Kármen (48 kg), Horváth Laura (50 kg), Drobilits Adrienn (52 kg), Kovács Nikolett (70 kg), Komjáthi Nóra (81 kg), Szira Zsófia (81+ kg).

(Kiemelt képünkön: az ifjúsági ökölvívó-válogatott a múlt hét végén érkezett meg Jerevánba Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség)