UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2023-04-25 19:34

Országos csúcsok, remek rendezés, elnöki elégedettség

Érdemes volt személyesen jelen lennie a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökének, Dobos Imrének a jereváni Európa-bajnokságon, amely felnőtt Eb volt ugyan, de a csapatunk zömét alkotó fiatalok a tapasztalt riválisok között sem vallottak szégyent: a többség csúcsokkal igazolta beválogatása helyességét.

Az erős emberek 101. kontinensviadalának adott otthont az örmény főváros az elmúlt napokban, s bár a felnőtt korosztály Európa-bajnoksága volt ez, a hétfős magyar együttesből öten is az ifjabb generáció képviseletében mérették meg magukat a jereváni csúcsösszejövetelen. És nem találtattak könnyűnek...

Pedig a korossági versenyt „felfelé” nem ők nyerték: életévük alapján rendre súlycsoportjuk legfiatalabbjai között mérlegeltek színre lépésük napján, mi több: az elsőként versenyző, 55 kilós Kecskés Karina a teljes Eb-mezőnyt tekintve is az élbolyba került a „zsengeségi” különviadalon. Egészen pontosan a debreceniek 17 esztendős talentumánál a 172 hölgyinduló közül csupán hatan voltak fiatalabbak, súlycsoportjában pedig senki... Ám nem csupán életkora miatt érdemelt megkülönböztetett figyelmet a korábbi kitűnő súlyemelőből lett edző-édesapa, Kecskés Zoltán leánya. Karina ugyanis, aki az Eb-sorrendben kilencedikként végzett, átírta a magyar junior csúcslistát Jerevánban: szakításban kétszer, lökésben és összetettben pedig egyszer-egyszer javított a kategória addigi korosztályos legjobb eredményein.

„Csapatunk öt fiataljának legfiatalabbja, Kecskés Karina nem várt jó szereplést produkált. Országos rekordokat emelt, kiváló versenyeztetéssel és rendkívül bátor versenyzéssel nagyon meglepte a felnőtteket, ennek nagyon örültünk”

– mesélte honlapunknak hazaérkezése után Dobos Imre, a sportág hazai szövetségének első embere, aki csak azt sajnálta, hogy személyesen a debreceniek üdvöskéjének fellépését még nem láthatta, mert az Eb rajtja egybeesett az MSSZ közgyűlésével, így csak később utazhatott Jerevánba.

Már ott volt viszont a 20 éves, kecskeméti Árva Cintia és a 19 esztendős, békési Fekécs Szilárd versenyén, akik szintúgy nem maradtak adósak a méltánylandó eredménnyel.

„Szilárdtól, aki összetettben 12. lett, helyezésben jobbat vártunk, meg szakításban is, de végül lökésben, mint junior,

hozta szokásos országos csúcsát, az elvárásnak megfelelően szerepelt, ráadásul a súlycsoportjában, a 81 kilóban ő volt a legfiatalabb induló

– mondta az elnök. – 

Cintia is megint magyar csúcsot ért el 59 kilóban, a 101 kilós lökés ráadásul felnőttcsúcs is, de mi elsősorban a korosztályos sikert, az U23-asok közöttit várjuk nála is,

és ő arra készül elsősorban.”

Az elnök kitért a szintén a 23 év alattiakhoz tartozó utánpótlás Európa-bajnokokra, az ezúttal egyformán a 87 kilogrammba nevezett két lányra, a 21 éves szombathelyi Boros Viktóriára és a 22 esztendős békéscsabai Mitykó Veronikára is.

„Helyes döntést hoztak a szakemberek, amikor a tavalyi súlyos sérüléséből még nem teljesen felépült Boros Vikit visszaléptették,

még első gyakorlata előtt. A bemelegítésnél úgy látták, rásérülhet, s nem kockáztattak. Mitykó Veránál úgy láttam, meglepte a kínálkozó lehetőség, hogy simán pontszerző lehet, s ez érződött a szakításnál, görcsösen versenyzett. A második lökésére jött ki úgy, hogy láttam az arcán, megszűnt az a borzalmas feszültség. Az elsőnél még rettenetesen izgult, alig bírta megfogni, de

meg kell őt is dicsérni, mert nagyot harcolt, három jó gyakorlatot csinált, s az 5. helye összetettben, a pontszerzése teljesen rendben van, szép eredmény.

Dobos Imre fontosnak tartotta még hangsúlyozni, hogy az örmények nagyszerű Európa-bajnokságot rendeztek, noha először voltak házigazdái a súlyemelők kontinensviadalának.

 „Fantasztikus Eb volt minden tekintetben, kiváló volt a szállás, az egy ágyas szobák, a szállítás, és maga a versenyrendezés is nagyon színvonalas volt” – mondta.

(Kiemelt képünkön: Kecskés Karina volt a csapat egyik legjobbja Forrás: mssz.hu)