UtánpótlásSport
2024. május 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-04-29 16:42

Az egységben az ereje a NEKA százszázalékosan álló U20-as férficsapatának

Az U20-as férfi első osztályú kézilabda-bajnokságot hibátlan mérleggel vezető NEKA vezetőedzőjével, Kopornyik Zsolttal beszélgettünk.

Százszázalékos mérleggel vezeti a Nemzeti Kézilabda Akadémia U20-as férficsapata a korosztályos élvonalbeli bajnokság Nyugati csoportját. A balatonboglári fiatalok az alapszakasz vége előtt négy fordulóval még egyszer sem veszítettek pontot, 22 meccsükből mindet megnyerték; magabiztos előnnyel vezetik a tabellát, így már készülhetnek a négyes döntőre. Kopornyik Zsolt, az együttes vezetőedzője elmondása szerint nem számított ilyen kiugró teljesítményre, hiszen a korosztályban fiatalnak számító kerettel dolgozik.

„Hangsúlyozom, a hibátlan mérleg ellenére a teljesítmény sosem tökéletes, mindig van helye a fejlődésnek és az előrelépésnek. Bravúrként értékelem az eddigi szereplésünket, mivel rögtön az évad elején át kellett alakítani a csapat szerkezetét, hiszen többen is bekerültek a felnőttélvonalbeli gárdánkba. Emellett javarészt 2005-ös és fiatalabb, azaz még serdülőkorú kézilabdázóval állunk fel, őket egészíti ki a néhány ifink, és mindössze egy 2003-as fiatalunk van  – mondja a szakember. – Minket is meglepett az eredmény, az említett okok miatt a bennmaradást, jobb esetben a középmezőny elérését tűztük ki célul. Sokat dolgozunk, ám próbáljuk megtalálni a terhelésnek és a pihenésnek a megfelelő arányát. A lényeg, hogy minőségi munkát végezzenek a játékosok. Kihívás az ilyen remek eredmények kezelése, illetve a felkészülés megszervezése, hiszen mobilisak a fiatalok, felfelé versenyeztetünk, szinte sosem ugyanazzal a kerettel edzünk.”

A csapatból a férfi NB I-ben a várakozásokon felül teljesítő HSA NEKA-ba egyenes az átjárás, ez pedig az U20-asok teljesítményére is jótékony hatással van.

„Mindenképpen motiváló erő, akiknek még nem volt lehetőségük, szeretnének bekerülni az első csapatba. Hasonló rendszerben játszunk, ami megkönnyíti a újoncok beilleszkedését. A célunk ez, rövidebb távon, a bajnokságot tekintve pedig a mérleg megőrzése.

Szeretnénk méltó módon szerepelni, ám nem lesz könnyű, hiszen a csapat felére érettségi is vár a következő hetekben. Bízunk az egységben és a közös munkában, a sorból kihagyni pedig a kollégáimat sem szeretném, akiknek szintén köszönöm a segítséget!”

(Kiemelt képünkön: Kopornyik Zsolt Fotó: Tompos Gábor, NEKA)