UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-05-02 20:18

Erőn felüli teljesítménnyel harcolta ki a bennmaradást az I/A-vébén a magyar U18-as fiúválogatott

Az U18-as I/A csoportos fiú jégkorong-világbajnokságon negyedik helyen végző, ezzel a korosztályos kategóriában először benn maradó magyar csapat vezetőedzője, Svasznek Bence értékelte a franciaországi eseményt.

Április 23-29. között rendezték meg Franciaországban az U18-as divízió I/A csoportos fiú jégkorong-világbajnokságot, amin a magyar válogatott is szerephez jutott, köszönhetően a tavalyi I/B-vébén hibátlan mérleggel megszerzett aranyéremnek.

A kezdés előtt szinte lehetetlen volt erősorrendet állítani a csapatok között, Svasznek Bence szövetségi edző pedig a beharangozónkban a utolsó hely elkerülését, azaz a bennmaradást tűzte ki célként – ez korábban az U18-asok második vonalában egyetlen magyar csapatnak sem sikerült. A torna a kazahok elleni 3–0-s vereséggel indult, a folytatás azonban felülmúlta az előzetes várakozásokat: sorrendben előbb a házigazda franciák elleni győzelem (2–0), az ukránok elleni szétlövéses vereség (3–2) és a japánok elleni siker (4–2) következett, így hét ponttal várhatták a fiatalok a Dánia elleni zárást, amelyen sajnos 7–0-ra kikaptak a fiúk. Egy esetleges pontszerzéssel a bronzérem is meglett volna, ám így sem lehettek csalódott az együttes, amely sporttörténeti jelentőségű sikert aratott a bennmaradással.

„Bevallom, kicsit keserédes érzések kavarognak bennem, ám a magyar utánpótlás-jégkorong esetében ez a bennmaradás erőn felüli teljesítmény, nem feltétlenül volt elvárható, hogy ez összejöjjön, hiszen korábban még sosem sikerült

– mondja Svasznek, akit az Utánpótlássport kért meg, hogy értékelje az eseményt. – Minden mérkőzésnek komoly jelentősége volt, rendkívül kiegyenlített mezőny gyűlt össze Angers-ben.

Az, hogy az utolsó napon még a bronzérem megszerzéséről beszélhettünk, dicséretes teljesítmény.

Jól mutatja az esemény  kiszámíthatatlan forgatókönyvét, hogy a házigazda franciák nem titkolt célja volt, hogy feljussanak az elitcsoportba, ehhez képest utolsók lettek, és visszaestek az I/B-be. Ennek tükrében főleg komoly eredményről beszélünk; rengeteget dolgoztak a srácok, akikre nagyon büszkék vagyunk, annak ellenére, hogy a vége nem a terveink szerint sikerült a dánok ellen.”

Utólag kijelenthető, nem állt messze az éremszerzéstől a magyar együttes, amely az Ukrajna elleni találkozón kétszer is vezetett, végül azonban a szétlövések során alulmaradt.

„Becsapós az ukránok elleni meccs, ők kicsit élesebbek voltak a héten nálunk; nem megnyert mérkőzést buktunk el. Persze, lehetett volna szerencsénk, amivel értékes pontokat szerezhettünk volna, ám a dánok elleni eredmény fájt jobban: fegyelmezetlenek voltunk, nem örültem a meccs után, ám a teljes kép természetesen nagyon pozitív.”

(Kiemelt képünkön: a magyar csapat ünnepli a japánok elleni győzelmet Forrás: MJSZ)