UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-05-07 17:11

Szira Zsófia hideg fejjel húzta be az aranyérmet az ifi Eb-n

A jereváni ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokság legjobb magyar eredményét érte el a kanizsai Szira Zsófia, aki magabiztos teljesítménnyel nyerte meg a +81 kilogrammosok kategóriáját.

A tizennégy magyar indulóból heten is dobogóra álltak a május elején befejeződő ifjúsági  ökölvívó Európa-bajnokságon, ezzel a küldöttség az esemény történetében az eddigi legjobb eredményét érte el. A diadalból a fiú és a lányok egyaránt kivették a részüket, előbbiek három (egy ezüst és két bronz), míg az utóbbiak négy érmet (egy arany és három ezüst) szereztek. Az egyetlen nyertesünk Szira Zsófia lett, aki a legmagasabb súlycsoportban (+81 kg) ért fel a csúcsra.

Nem volt könnyű a versenyt megelőző időszak, egy komoly baleset miatt három-négy hónapot ki kellett hagynom, így a szükségesnél jóval kevesebb időm volt a felkészülésre, ám az edzőim rengeteget segítettek; Salamon László és Tóth László is rengeteget foglalkozott velem, utóbbi ráadásul Jerevánban is velem volt, a helyszínen támogatott – mondja a kanizsai bokszoló. –

A verseny kezdetén fizikálisan nem voltam a toppon, mentálisan viszont ennyire jó állapotban még nem éreztem magam korábban. Volt erőm és gyorsaságom is, ezekből tudtam még építkezni.”

Az már a sorsoláskor eldőlt, hogy éremmel térhet haza, hiszen az elődöntőben kezdett, ám megmutatta, hogy több van benne egy harmadik helynél, és végül mindkét összecsapását simán nyerte meg. A tőle jól megszokott higgadt bokszot mutatta, amit a leányválogatott vezetőedzője, Seres Attila is kiemel vele kapcsolatban.

Elképesztő idegrendszere van ehhez a sportághoz, nagyjából hatvanas pulzussal csinálja végig a meccseit. Az Eb-n kétszer kellett ringbe szállnia, mindkétszer simán nyert; hideg fejjel kezelte a helyzetet

– magyarázza a szakember.

Egyáltalán nem szoktam izgulni a ringben, csak a saját teljesítményemre fókuszálok, a döntő előtt azonban éreztem, hogy valami furcsa, szóltam is az edzőmnek, hogy nem érzem a bunyót – mondja Szira. – Megnyugtattak, hogy amint elkezdődik az összecsapás, ez elmúlik majd – így is történt. Jól éreztem magam a szorítóban, még azokat az elemeket meg tudtam valósítani, amiket az edzők kiabáltak nekem. Nagyon boldog vagyok, de úgy érzem, még most sem fogtam fel teljesen, hogy Európa-bajnok vagyok.”

(Kiemelt képünkön: Szira Zsófia (jobbra) és Tóth László Forrás: MÖSZ)