UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-05-12 09:28

Vizsga vizsga hátán, a part után tengerben

Érettségi vizsgák várták a mögöttünk hagyott napokban a nyílt vizeken érdekelt, húszon inneni fiataljainkat, közelebbről Fábián Bettinát és Szimcsák Mirát, akik az iskolapad után egy másik közegben, Olaszországban mutathatják meg „tételesen”, hogy jelenleg mennyire vannak otthon a tengervízben zajló úszás tudományában.

Túl az írásbeli érettségin másfajta vizsga vár e hét végén két kiváló nyílt vízi úszónkra, Fábián Bettinára és Szimcsák Mirára egyaránt: az FTC és a Jövő SC versenyzője is az Európa-kupa-sorozat olaszországi állomásán indul. Ez az idei széria második fordulója, amelynek a szeptemberi ifjúsági Európa-bajnokság színhelye, Piombino ad otthont.

A 10 kilométeres vízi futamok idén is a szokott környezetben és időpontban, az izraeli Eilatban és március közepén kerültek sorra, és Fábián ott és akkor jelesre vizsgázott, hiszen bronzérmesként zárt a kontinentális sorrendben. A szintén 2004-es születésű, és nyílt vízen ugyancsak utolsó éves junior Szimcsák ugyanitt és ugyanekkor európai tízedikként érkezett be a célba. Az eredményes Ek-rajt után hasonló folytatás várható tőlük az itáliai próbán is, amelyet a Tirrén- és a Ligur- tenger határán fekvő és az Elba szigetére néző város kikötőjében rendeznek meg.

A korábbi korosztályos világ- és Európa-bajnokok persze nemcsak és nem is elsősorban „évfolyamtársakkal”, vagyis a húsz esztendő alattiakkal fognak megküzdeni, hanem a nemzetközi elit számos tagjával is Piombino vizein.

Az olaszországi verseny egyben felkészülési lehetőség is számukra az utolsó világbajnoki válogatóra 

– érzékeltette a két lány szempontjából az itáliai viadal fontosságát Gellért Gábor, a nyílt víziek szövetségi kapitánya. –

A május végi megméretésen dől el, hogy ki ússza a tíz kilométert a júliusi, fukuokai világbajnokságon.”

A szakvezető megemlítette, hogy a két lány idén még indulhat az ifjúsági Európa-bajnokságon, de Szimcsák esetében kérdés, hogy a szeptember közepén esedékes utolsó utánpótlás Eb-jén ténylegesen ott lehet-e.

„Mira ugyanis a nyártól amerikai ösztöndíjas lesz, s csak remélni tudom, hogy az Európa-bajnokságra hazaengedik az Egyesült Államokból” – mondta Gellért Gábor.

(Kiemelt képünkön: Szimcsák Mira (balra) és Fábián Bettina Forrás: MÚSZ/Facebook)