UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-05-14 12:11

A juniorválogatottban is bizonyítottak a férfi NB I-es Budakalász fiataljai

Két budakalászi fiatal is szerepelt a Tiby-kupán aranyérmes junior férfi kézilabda-válogatottban: Kovács Dominikot és Maracskó Zalánt a franciaországi tornán szerzett élményekről és a felnőttélvonalról is kérdeztük.

Örömmel emlékszik vissza 2021 szeptemberére a CYEB-Budakalász férfi NB I-es csapatának két kézilabdázója, Kovács Dominik és Maracskó Zalán, akik egyaránt a Pick Szeged elleni évadnyitón debütálhattak a felnőttélvonalban. A szélsők azóta hétről hétre bizonyíthatnak az első osztályban, így az utánpótláskorú magyar játékosok között a rutinosabbak közé tartoznak az NB I tekintetében.

„Nekem egyenlő a boldogsággal, hogy az NB I-ben játszhatok hétről hétre. Szerencsére alapemberré nőttem ki magamat a debütálásom óta, de az első évad azért nehézkesen alakult – emlékszik vissza a 21 éves Kovács az elmúlt két évre. – Szerencsére sikerült a beilleszkedés, ami annak is köszönhető, hogy remek közegben dolgozunk nap mint nap, illetve a bizalomnak, amit a klub irányából kaptam. Úgy érzem, meccsről meccsre érettebb vagyok, amihez rengeteget hozzátesz, hogy a kulcspillanatokban is a pályán lehetek – szerintem ez fejleszti a legtöbbet a fiatal játékosokon. Céljaim a gólok tekintetében nem voltak, de nagyon örülök, hogy a jelenlegi kiírásban már elértem az ötvenes határt. A lényeg, hogy minden meccsen kiadjam magamból a maximumot, akkor már félig elégedett vagyok.”

Kovács Dominik tör kapura a Tiby-kupán Forrás: Tiby Handball

„Világsztárok ellen debütálhattam az NB I-ben tizennyolc évesen, ami óriási élmény volt; azóta is igyekszem minden percét élvezni a felnőttélvonalban való játéknak – veszi át a szót Maracskó. – Rengeteget lehet fejlődni ebben a közegben, én is sokat erősödtem az elmúlt két évben, emellett fejben is előre tudtam lépni. Az évadnak lassan vége, ám vár még ránk a Ligakupa döntője a Gyöngyös ellen, meg akarjuk védeni a címünket!”

Április utolsó napjaiban a magyar junior férfiválogatott Franciaországban szerepelt a Tiby-kupa nemzetközi felkészülési tornán, a CYEB-Budakalász pedig az egyetlen olyan, nem akadémiai klub volt, amely több mint egy fiatalt küldött a Sótonyi László vezette csapatba.

„Az idén már – ha jól számolom – ötödik alkalommal edzőtáboroztam a juniorokkal. Remek brigádot alkotunk, aminek a magja már a serdülő kortól együtt játszik a nemzeti csapatban. Franciaországban két különböző mérkőzést játszottunk: a szerbek nagyon szívósak, fordulatos volt az eredmény alakulása, ám a tartásunkat mutatja, hogy végül egy góllal nyerni tudtunk. A házigazdák elleni finálénak sem feltett kézzel mentünk neki, annak ellenére, hogy az otthonukban rendkívül nehéz játszani. Remek hangulatú döntőben diadalmaskodtunk, ami – mint a nyári vb előtti utolsó felkészülési torna – biztató a folytatásra.”

Maracskó a Tiby-kupán mutatkozhatott be a juniorválogatottban, amit eredményesen tett: a szerbek ellen kettő, a döntőben a franciák ellen háromszor talált be.

Maracskó Zalán Forrás: Tiby Handball

„Tavaly márciusban hívtak meg először a korosztályos válogatottba, ám akkor a németek elleni meccseink elmaradtak a vírushelyzet miatt, így most érkezett el a debütálás pillanata. A szerbek ellen az utazást követő fáradtság még rányomta a bélyegét a produkciónkra, a szív diadala volt, a franciák elleni döntőt viszont sosem felejtem el: csodálatos mérkőzés volt, leírhatatlan hangulatban. Próbáltam a pillanatnak élni a pályán, hiszen sosem lehet tudni, hogy lesz-e még esély a nemzeti csapatban bizonyítani. Persze azon leszünk, hogy ott legyünk a nyári vb-n!”

(Kiemelt képünkön Maracskó Zalán akcióban Forrás: Tiby Handball)