UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2023-06-12 21:03

Erős juniorsorral vág neki a korosztályos vb-nek a magyar csapat

Hétfőn a Magyar Triatlon Szövetség szakmai bizottsága elfogadta júliusi korosztályos vb-re utazó keretet; a fiatalok elmúlt időszakban mutatott teljesítményéről és a világversenyek előtti várakozásokról az utánpótlás-szakágvezetőt, Pocsai Balázst kérdeztük.

Izgalmas májust hagyott maga mögött a magyar triatlonos utánpótlás: a fiatalok a közelgő világversenyekre való kvalifikációs megméretéseken vettek részt. A juniorok előbb, Olaszországban, majd Lengyelországban szerepeltek Európa-kupán, amelyekről szép eredményekkel térhettek haza; előbbi állomáson egyéniben Szalai Fanni és a vegyes váltó is aranyérmes lett, utóbbiban pedig Kovács Gyula nyert, mögötte pedig Kropkó Márton ért célba.

A fiatalok júniusban sem pihennek, júliusban pedig már következnek a világversenyek, amit az utánpótlás-szakágvezető, Pocsai Balázs bizakodva vár.

„Az olasz állomáson Szalai Fanni érte el a legjobb eredményt, ő azonban a szakmai bizottság döntése alapján nem indul egyéniben a junior-vb-n, ugyanis 2008-as, még serdülő korú fiatalról van szó, aki a vb után egy héttel kezdődő ifjúsági Eb-n állhat majd rajthoz – kezdi a szakvezető. – A fiúknál Hóbor Zalán érte ott el a legjobb eredményt, remekül versenyzett. A lengyelországi Európa-kupa előtt még volt egy fontos állomás itthon, Tiszaújvárosban, ami szintén beszámított a kvalifikációba. Az olsztyni állomáson a fiúk remekeltek, a Kovács Gyula-Kropkó Márton kettős is eszméletlen erős. A lányoknál és a fiúknál is kiharcoltuk a maximum megszerezhető három kvótát, ami csak a legerősebb európai nemzeteknek sikerült; ez óriási büszkeség. Emellett mindkét nem esetében szabadkártyát is kérünk majd, így remélhetőleg egy-egy fiatal, Lehmann Sára és Soós Gergő is csatlakozhat majd az alapcsapathoz, mivel ők is olyan teljesítményt nyújtottak a válogatókon, hogy abszolút megérdemlik a részvételt.

Úgy gondolom, nagyon erős a juniorsorunk, bizakodva várom a kezdést.

Az U23-as és junior mixváltó miatt külön csapatot viszünk ki Hamburgba, Nádas Rominához Dévay Zsombor, Kiss Gergő és a már emlegetett Szalai Fanni csatlakozik majd. Ifjúsági Eb-t is rendeznek július második felében, amely esetében még nincs meg a hivatalos csapat, a hét végén még Baján válogatóznak a korosztály versenyzői.”

U23-as és junior világbajnokság, július 13-15. (Hamburg, Németország)

A juniorok között egyéniben indulnak:

Kovács Gyula, Kropkó Márton, Hóbor Zalán (Soós Gergő Gyula)
Nádas Romina, Papp Laura, Dobi Lili (Lehmann Sára)

Az U23-as és junior mixváltó tagjai:

Nádas Romina, Szalai Fanni, Dévay Zsombor, Kiss Gergő