UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2023-06-26 12:52

Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer aranyérmes az országúti ob-n

Vas Kata Blanka sorozatban negyedszer nyert aranyérmet az országúti kerékpárosok országos bajnokságának női versenyében, vasárnap.

A Pannonhalma környéki 91.2 kilométeres távnak derült, 23 fokos időben vágott neki a 10 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16.8 kilométeres Pannonhalma–Győrság–Halomalja–Pázmándfalu–Nyalka–Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után – amelyben már feltekertek az apátsághoz – egy újabb mászás után a bencés monostor előtt érjenek célba – írja az MTI.

Nyugodt tempóban kezdődött a verseny, zömmel az SD Worx 21 éves címvédője, Vas Kata Blanka diktálta az iramot, időnként Jordán Dorka segített be, a nagy köröket pedig együtt teljesítette a mezőny. Az apátsághoz vezető 940 méter hosszú, 15 százalékos meredekségű részeket is tartalmazó, 9.6 százalékos átlagú emelkedő első mászásakor Vas tempóváltása szakította meg a kilencfősre zsugorodott sort. Utána az U23-as bajnoki címért meccselő Jordán és Zsankó Petra tekert, ám ketten sem tudták megközelíteni Vast, aki 2020, 2021 és az elmúlt esztendő után sorozatban negyedszer diadalmaskodott. A második helyet üldözői közül az utolsó 150 méteren erősebbnek bizonyuló Zsankó szerezte meg, Jordán pedig a bronzérmet érdemelte ki.

Vas a sajtótájékoztatón kifejtette: a verseny eleje nem volt igazán izgalmas, ugyanakkor az utolsó másfél körben ki tudta alakítani a győzelemhez szükséges különbséget. Az MTI kérdésére elmondta: igyekezett korábban elszakadni riválisaitól, ám mindenki résen volt. Így a tavalyi kiírásnál később szakadt meg a sor, mint mondta, igazából azt nem értette, akkor hogyan sikerült elszakadniuk.

Egy-két próbálkozás után láttam, hogy ezúttal nem sikerül eltekerni, és csak a végén lehet majd eldönteni 

– szögezte le a bajnok.

A korábban gyorskorcsolyázó Zsankónak ez a második éve kerékpárosként, míg Vas – mint kiemelte – a világelithez tartozik.

Jordán felidézte: többen, köztük ő maga is igyekezett szökést kialakítani, ám ez nem jött össze.

„A vége pedig egyértelműen kihozta a különbségeket” – fűzte hozzá.

KERÉKPÁR, ORSZÁGÚTI OB
Női mezőnyverseny (91.2 km)
Magyar bajnok:
 Vas Kata Blanka (SD Worx) 2:31:53 óra
2. Zsankó Petra (Massi Tactic Women's Team) 41 másodperc hátrány
3. Jordán Dorka (Grouwels-Watersley R&D) 54 mp h.

(Kiemelt képünkön: Vas Kata Blanka ünnepli az ob megnyerését Fotó: Vanik Zoltán, bringasport.hu)