UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-07-06 13:48

Győzelemmel kezdett az U19-es leány Eb-n a magyar válogatott

Őrült izgalmakat követően, a csoportmérkőzést az utolsó másodpercekben eldöntve győzte le a magyar válogatott Franciaország korosztályos csapatát a romániai U19-es Európa-bajnokság első napján.

Rangadóval kezdődött a junior leány kézilabda-válogatottnak a romániai U19-es Európa-bajnokság csütörtökön: a Szilágyi Zoltán szövetségi edző vezette fiatalok Franciaország korosztályos legjobbjaival kerültek szembe. A magyar játékosok tavaly az ifjúsági vb-n bronzérmet szereztek, míg a franciák az ötödik helyen végeztek; ebből kiindulva szoros összecsapásra számíthattunk.

Ehhez képest a mérkőzés kezdete után hamar 3–0 állt az eredményjelzőn, az örömünk viszont nem tartott sokáig, hiszen a magyar lányok is hullámvölgybe kerültek, így a 10. percben már francia vezetést jegyezhettünk fel. A hosszú magyar gólcsendet az ekkor már harmadjára betaláló Csíkos Luca törte meg (4–4). Bár az előnyt még sikerült visszavenni, a félidő közepe azonban a franciáké volt, akik előbb két-, majd háromgólos előnyt építettek fel. A 24. percben Farkas Júlia villant meg, aki ellen szabálytalankodtak, mégis lőni tudott – az eredmény magyar gól, francia két perc volt. Ekkor bízhattunk benne, hogy ez fordulópont is lehet a mérkőzésen, ám a hajrában Csernyánszki Liliána két perc alatt szerzett három gólja ellenére is tovább nőtt a hátrány – a négyből végül a szünet előtt Gém Léna faragott le egyet (12–15).

Bár a második félidő első gólja a franciáké volt, a következő szakaszban a már emlegetett Csíkos, Csernyánszki páros visszahozta a meccsbe a lányokat, Szabó Anna duplájával pedig a vezetést is sikerült újra átvenni. Ezt ismét a franciák percei követték, hullámzott a mérkőzés: a következő, szűk tíz percet 7–2-re nyerték, így a szemszögünkből aggasztó előnybe kerültek a végjáték előtt. A hajrára fordulva sem tudtak a magyar játékosok közelíteni az ellenfelükhöz, a pontatlanságokat, eladott labdákat a legtöbb alkalommal könnyű francia gólok követték. A kapuban Zaj Klára fontos pillanatokban mutatott be bravúrokat, egy ilyen után pedig, bő öt perccel a vége előtt Szabó Anna szerzett fontos találatot (26–27); izgalmas percek következtek. Fél perccel a vége előtt, 29–29-nél időt kért Szilágyi, ami meghozta a gyümölcsét:

az utolsó támadásunk közben, néhány másodperccel a végső dudaszó előtt sikerült megtalálni a beálló Kövér Lucát, aki az első lövésével – pontosabban átemelésével – eldöntötte a mérkőzést (30–29).

Kimondottan fontos győzelmet arattak a lányok, főleg, hogy még „torna eleji formát” mutatva is sikerült az egyik nagy rivális fölé kerekedni; a mérkőzés legeredményesebb játékosa Simon Petra lett hét góllal. Folytatás pénteken Szerbia ellen.

U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság, Románia (2023. július 6-16.)
C-csoport, 1. forduló
Magyarország–Franciaország 30–29 (12–15)
Mioveni, játékvezetők: Duplii, Pobedrina (ukránok).
MAGYARORSZÁG: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 6 (4), Csíkos 6, Farkas 2, Gém 2, Kostyó, Kurucz, Kövér 1, Makó, Panyi, Papp, Simon 7, Szabó L., Szabó Anna 5, Varga 1. Edző: Szilágyi Zoltán.
FRANCIAORSZÁG: Camara, Tignon 1 (kapusok), E. Borg 3, L. Borg 3, Colinot, Dabo, Dury 2, Errard 4, Golvet, Karamoko, Perret 6 (1), Pintat 6, Sidicina, Texier 3, Tuccella 1. Edző: Eric Baradat.
Kiállítások: 10, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 3/1.

Csoportbeosztás
A-csoport: Horvátország, Svájc, Svédország, Hollandia
B-csoport: Németország, Románia, Portugália, Izland
C-csoport: Magyarország, Norvégia, Franciaország, Szerbia
D-csoport: Dánia, Montenegró, Csehország, Észak-Macedónia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 6., csütörtök
11:45 Magyarország–Franciaország 30–29 (12–15)
Július 7., péntek
12:00 Magyarország–Szerbia (Online: ITT nézhető)
Július 9., vasárnap
16:30 Magyarország–Norvégia (Online: ITT nézhető)

A leány U19-es Európa-bajnokság programja:
Csoportmérkőzések: július 6-9.
Alsó- és felsőházi középdöntő: július 11-12.
Elődöntők, keresztmérkőzések (5-8., 9-12. és 13-16. helyért): július 14.
Helyosztók (9., 11., 13. és 15. helyért): július 15.
Helyosztók (5. és 7. helyért), bronzmérkőzés és döntő: július 16.

Az Eb-re utazó magyar leány juniorválogatott kerete:
Kapusok: Imre Szofi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Zaj Klára (NEKA), Mészáros Virág (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Gém Léna (NEKA), Papp Dorka (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövő: Kovalcsik Bianka (NEKA), Kurucz Aida (Praktiker-Vác)
Irányítók: Csernyánszki Liliána (DVSC Schaeffler), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Farkas Júlia (Győri Audi ETO)
Beállók: Kostyó Panni (DVSC Schaeffler), Kövér Luca (Győri Audi ETO), Szabó Lili (NEKA)
Balátlövők: Csíkos Luca (NEKA), Szabó Aida (FTC-Rail Cargo Hungaria), Varga Emília (NEKA), Panyi Anna (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Szabó Anna (NEKA), Makó Zoé (DVSC Schaeffler)

(Kiemelt képünkön: Csernyánszki Liliána fontos gólokat szerzett a franciák ellen Forrás: EHF)