UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2023-07-06 20:12

Újabb futamgyőzelmek és döntősök az olaszországi korosztályos vb-n

Tovább folytatódtak az előfutamok az olaszországi U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon. A csütörtök délelőtti program folyamán 13 számban álltak rajthoz a magyar ifjúsági és U23-as korosztály legjobbjai. Délelőtt több esetben ezúttal is döntős helyezéseket értek el a fiatalok. A délután folyamán pedig közép- és újabb előfutamok eredményei alapján minden magyar egység döntőzhet.

Csütörtökön, az U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokság második napján is számos magyar fiatalnak szurkolhattunk.

Az MKKSZ beszámolója szerint Hidvégi Hunor az U23-asok K1 1000 méterén nagyot csatázott a francia és argentin ellenfelével. Hunor végül hét századmásodperccel nyert, így futamgyőztesként délután a középfutamban folytathatja. Ugyanebben a számban és korosztályban a hölgyeknél Csikós Zsóka nem igazán talált kihívóra, több mint hét másodperccel bizonyult jobbnak az egész mezőnynél, itt viszont a futamban első helyen beérkezőként ő automatikusan a fináléba jutott. Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás párosa tegnap futamgyőzelemmel debütált K2 1000 méteren, nem volt ez másképp a K2 500 méteres előfutamban sem. Magabiztos pályával, első helyen jutottak a délutáni középfutamba.

Opavszky Réka is a második számában állt rajthoz a csütörtök délelőtt, ezúttal C1 500 méteren nyerte meg előfutamát, ami számára közvetlen döntőt jelent. Kenu kettes ötszáz méteren Kollár Kristóf és Hodován Dávid összetérdelése harmadik helyet ért az előfutamban, azonban itt csak az első helyről lehetett azonnal döntőbe kerülni, így rájuk középfutam várt délután.

Az ifjúságiak is folytatták a tegnapi remek szereplést, a négyesben már bemutatkozó Samu Péter és Hidvégi Zalán K2 500 méteren ültek újra egy hajóba. Ezúttal is jól mentek, futamgyőztesként kerültek a délutáni középfutamba. Ugyanebben a lányoknál Tölgyesi Flóra és Horváth Kata másodikként csaptak célba, így ők is újra rajthoz állnak délután. K1 1000 méteren a lányoknál Pető Hanna, míg a fiúknál Kollek Bálint magabiztos pályával nyerte saját előfutamát. Hanna már készülhet a döntőre, Bálintra viszont még vár egy középfutam.

Kenu négyesünk is bemutatkozott az auronzói világbajnokságon, a Szarka Krisztián, Nagy Zakariás, Mészáros Milán, Mitropoulos Iliász alkotta egység 500 méteren futamában elsőként jutott a fináléba. Lugosi Gergely ugyan nem sokkal a verseny előtt betegséggel küzdött, de úgy látszik teljesen maga mögött tudta hagyni, hiszen Juhász Istvánnal C2 500 méteren első helyen jutottak döntőbe, csakúgy, mint Kiss Ágnes, aki C1 500 méteren közel öt másodpercet vert az egész mezőnyre, így ő is finalista.

A délutáni programban a középdöntőkben és újabb előfutamokban szurkolhattunk a magyar fiataloknak. Az ifjúsági K2 500 méteres középfutamokban a lányoknál Tölgyesi Flóra és Horváth Kata, a fiúknál Samu Péter és Hidvégi Zalán elsőként csaptak célba, így mindkét páros döntőzhet. Az U23-asoknál ugyanebben a számban Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás is hozta a pályát, ők is futamgyőztesként menetelnek tovább a fináléba. A délelőtti harmadik hely után Kollár Kristóf és Hodován Dávid tudott javítani, az U23-asok C2 500 méterén elsőként jutottak ők is tovább. Hidvégi Hunor is jóval jobb időt ment a délelőttinél, egy rendkívül erős középfutamban végül harmadik lett, de így is ott lesz a döntőben U23 K1 1000 méteren. A délután két mix előfutamában is érdekeltek voltak a mieink: Buday Domonkos és Opavszky Réka C2 500 méteren harmadik helyen kvalifikáltak a fináléba. A kajakos mix számban is tovább jutott a magyar fémjelezte hajó, a Rugonfalvi-Kiss Janka, Tamási Zsombor alkotta páros első helyen, a legjobb idővel indulhat a döntőben.

A részletes eredmények ITT böngészhetők.

(Kiemelt képünkön: Hidvégi Hunor Forrás: MKKSZ)