UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2023-07-08 20:09

Magyar éremeső az U23-as és ifjúsági világbajnokság szombati napján

Az olaszországi Auronzóban rendezett U23-as és ifjúsági világbajnokság szombati napjának végén Magyarország 20 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzéremmel vezeti az összesített éremtáblázatot.

Szombat délelőtt tizennyolc számban avattak ifjúsági és U23-as világbajnokot az olaszországi Auronzóban rendezett U23-as és ifjúsági világbajnokságon, a magyar indulók 17 érmet szereztek, a délutáni programban pedig mindkét döntőben dobogóra állhattak – számolt be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos honlapján

Az első aranyérem a négyessel már pénteken világbajnoki címet nyerő Samu Péter, Hidvégi Zalán pároshoz fűződik, amely férfi K2 500 méteren győzött. A fantasztikus rajtot vett Szarka Krisztián, Nagy Zakariás, Mészáros Milán, Mitropoulos Iliász alkotta magyar négyes győzelme férfi C4 500 méteren egy pillanatig sem volt kérdés. U23-as C1 500 méteren Opavszky Réka is aranyat szerzett, valamint női kenu négyesben Horányi Dórával, Zagyvai Borkával, Csorba Zsófiával egy hajóban harmadik helyezést ért el. A szolnoki kajakos, Csikós Zsófia a pénteki ötszáz négyes után a második győzelmét ünnepelhette, miután aranyat szerzett U23-as K1 1000 méteren. Kollek Bálint, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak Kenu Akadémia kiválósága második aranyérmét szerezte meg, szintén olimpiai számban. Lugosi Gergely és Juhász István ifjúsági világbajnok C2 500 méteren – nagy reményekkel állhattak be a rajtgépbe, hiszen a legjobb idővel kerültek be a döntőbe. Kiss Ágnes, aki végig dominálta a finálét, már a féltávnál jelentős előnyre tett szert, majd a páros után megnyerte második aranyérmét is C1 500 méteren. U23-as világbajnok Kiskó RékaRugonfalvi-Kiss Janka páros is K2 500 méteren. Szintén elsőként ért célba az U23-as Koczkás Dávid, Rumi Gergő, Molnár Csanád, Besenyei Ádám alkotta kenu négyes, valamint K2 500 méteren Vajda Bence és Szántó-Szabó Tamás párosa.

Ezüstérmes ifjúsági K2 500 méteren Tölgyesi Flóra, Horváth Kata páros, valamint C4 500 méteren Győre Panna, Paragi Petra, Matkovics Vanda, Benkucs Kíra összeállítású magyar egység, amelynek mindössze 12 századmásodperc hiányzott a győzelemhez. Pető Hanna ifjúsági K1 1000 méteren ausztrál riválisával volt harcban a második helyért, amelyet végül remek hajrájával tett biztossá. Nagy csatában bronzérmes U23-as C2 500 méteren a Kollár Kristóf, Hodován Dávid páros, amely kilenc századmásodperccel a csehek előtt ért célba, valamint a 19 éves kajakos, Hidvégi Hunor az U23-asok között K1 1000 méteren. 

A tegnapi ötezres mixváltóban aratott győzelmük után mix K2 500 méteren is együtt küzdött Debreczeni Lora és Kaed Ádám, végül ötödik helyen zártak.

A szombat délelőtti program utolsó A-döntőjét az ifjúsági kenusok mix 500 méteres döntője zárta, a Szarka Krisztián, Molnár Csepke alkotta magyar egység gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, mindkét versenyzőnek ez volt a második sikere az idei korosztályos vb-n.

Délután hat középfutamban és újabb két mix váltó szám fináléjában szálltak vízre az eddig is bravúrosan teljesítő fiatalok, akik mind a hat számban döntőzhetnek holnap. A délután utolsó két futama ismét két mix váltó döntő volt: Erdélyi Tamás és Nemes Réka kajakban a dobogó legfelső, míg Hodován Dávid és Csorba Zsófia a kenusoknál a dobogó második fokára állhatott fel.

A szombat délelőtti program végén Magyarország 20 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzéremmel vezeti az összesített éremtáblázatot.

A részletes eredmények ITT böngészhetők.

(Kiemelt képünkön: Samu Péter, Hidvégi Zalán, a férfi ifjúsági K2 500 méter nyertesei Forrás: MKKSZ)