UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2023-07-08 18:50

Vas Kata Blanka nyerte meg a női Giro szombati szakaszát

Vas Kata Blanka nyerte sprintbefutóban a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát.

A női Giro d'Italia pénteki pihenőnapja után szombaton Nuoróból Sassariba tekert 125.7 kilométert a mezőny 38 fokos hőségben – írja az NSO.

Az SD Worx 21 éves magyar bajnoka, Vas Kata Blanka az utolsó 50 kilométeren belül, majd a hajrához közeledve is benne volt egy-egy szökési kísérletben, de amikor látta, hogy nem sikerül elszakadni, taktikusan nem erőltette tovább.

A hajrában kiválóan helyezkedett az esélyesek csoportjában és az emelkedős utolsó kilométereken végig az élcsoportban tekert: előbb a sportági legenda, a holland sprinter Marianne Vos kerekén, majd az enyhén emelkedő utolsó kilométeren már az amerikai bajnok Chloe Dygert szélárnyékában.

Innen is indult meg az utolsó 100 méteren belül és egy kerékpárhossznyival nyert Dygert és a német bajnok Liane Lippert előtt.

Ezzel pályafutása legnagyobb győzelmét aratta, az elmúlt három héten belül pedig szakaszt nyert a svájci körversenyen, majd aranyérmes lett a magyar bajnokságon időfutamban és a mezőnyversenyben is.

„Ez egy álom, hihetetlen! Reggel nem hittem, hogy megnyerhetem a szalaszt – mondta a célba érés után Vas Blanka. – Az utolsó fél órára elfogyott a vizem, szerencsére Niamh Fisher-Black  adott nekem, és onnan már kibírtam a végéig. A sprint alatt hallottam a fülemben, hogy a csapattársaim a rádión szurkolnak, nagyon jólesett, hogy ennyire hisznek bennem, így mindent beleadtam.”

 

GIRO DONNE
8. szakasz, Nuoro-Sassari, 125.7 km

1. Vas Kata Blanka (SD Worx) 3:00:41 óra
2. Chloe Dygert (amerikai, Canyon//SRAM) azonos idővel
3. Liane Lippert (német, Movistar) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 21:06:52 óra
2. Juliette Labous (francia, dsm-firmenich) 3:56 perc hátrány
3. Gaia Realini (olasz, Lidl-Trek) 4:23 p h.
…43. Vas 49:55 p h.

A viadal vasárnap a Sassari és Olbia közötti 126.85 kilométeres etappal zárul. 

(Kiemelt képünk forrása: Vanik Zoltán, bringasport.hu, archív)