UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság

2023-07-12 20:46

Magyar erődemonstráció az U19-es leány Eb utolsó középdöntős meccsén

Lehengerlő támadójátékának köszönhetően erődemonstrációt tartott az utolsó középdöntős mérkőzésén, a dánok ellen a magyar válogatott az U19-es leány Eb-n.

Hibátlan mérleggel nyerte meg a csoportját a magyar válogatott a romániai U19-es leány Európa-bajnokságon, a Szilágyi Zoltán szövetségi edző vezette fiatalok pedig az első középdöntős meccsüket is megnyerték (Montenegró ellen, 28–25-re), amivel a szakasz utolsó fordulójának eredményeitől függetlenül bebiztosították a helyüket a torna legjobb négy együttese között. Az pedig a nem sokkal korábban rendezett Franciaország–Montenegró (33–31) mérkőzés eredményével eldőlt, hogy a dánok is biztosan az elődöntőben folytatják, így a mérkőzés egyetlen tétje az volt, hogy melyik csapat szerzi meg a középdöntős csoport első helyét, így – papíron – könnyebb ellenfelet kapva a következő körben.

A dánok már az első percben betaláltak – ekkor még gondolhattuk, hogy egy szoros összecsapás következik, ám ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna. Két és fél percet kellett várni, hogy beinduljon a magyar henger, amit nem lehetett megállítani; a nyolcadik minutumban már 6–1 állt az eredményjelzőn. Ekkor elkezdtek ébredezni az északiak, akik percenként szerezték a találatokat a következő periódusban, ám a magyar lányok sem maradtak le a gólgyártásban, így nem nagyon csökkent a különbség, sőt. A fiatalok hatékonyságát jól mutatja, hogy az első negyedórában közel álltak a percenkénti egygólos átlaghoz, amit persze nem tudtak tartani a folytatásban, ám így is meggyőző előnyt kovácsoltak a játékrész hajrájában. Tizenkettő is volt már közte, végül még a dánokra hízelgő 23–13-as eredménnyel vonultak a szünetre a csapatok.

A második félidő az elsőhöz hasonlóan alakult, talán még jobb magyar védekezéssel; mindössze tízig jutottak a dánok harminc perc alatt. Imre Szofi ismét remekül védett, a dánok három hetesükből egyet sem tudtak neki bedobni, emellett szép hárításokkal jelentkezett. A hajrában (is) rengeteget hibázó északiak az utolsó támadásnál is eladták a labdát, amit Papp Dorka közel egész pályáról még az üresen álló kapuba dobott, ám a találat időn túl született, így maradt a 41–23. Aminek külön örömteli, hogy az összes magyar mezőnyjátékos betalált; a találkozó legeredményesebbje Csíkos Luca lett 6 góllal.

Kiütéssel fejezte be tehát a középdöntős szakaszt a továbbra is százszázalékos magyar csapat, amely készülhet a pénteki elődöntőre: a fiatalok a házigazda románokkal nézhetnek majd farkasszemet,

míg a másik ágon Portugália–Dánia találkozót rendeznek.

U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság, Románia (2023. július 6-16.)
Középdöntő II. csoport, 2. forduló
Magyarország–Dánia 41-23 (23-13)
A magyar csapat gólszerzői: Csíkos 6, Papp 5, Panyi 4, Szabó E. 4, Varga 4, Csernyánszki 3, Farkas 3, Kovalcsik 3, Simon 3, Szabó A. 2, Gém 1, Kostyó 1, Kövér 1, Makó 1

A középdöntős csoport végeredménye:

1. Magyarország (6 pont)
2. Dánia (3 pont)
3. Franciaország (2 pont)
4. Montenegró (1 pont)

Az elődöntőben:
07.14. (péntek, 18:45) Magyarország–Románia (STREAM)
07.14. (péntek, 16:30) Portugália–Dánia

A leány U19-es Európa-bajnokság programja:
Csoportmérkőzések: július 6-9.
Alsó- és felsőházi középdöntő: július 11-12.
Elődöntők, keresztmérkőzések (5-8., 9-12. és 13-16. helyért): július 14.
Helyosztók (9., 11., 13. és 15. helyért): július 15.
Helyosztók (5. és 7. helyért), bronzmérkőzés és döntő: július 16.

Az Eb-re utazó magyar leány juniorválogatott kerete:
Kapusok: Imre Szofi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Zaj Klára (NEKA), Mészáros Virág (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Gém Léna (NEKA), Papp Dorka (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövő: Kovalcsik Bianka (NEKA), Kurucz Aida (Praktiker-Vác)
Irányítók: Csernyánszki Liliána (DVSC Schaeffler), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Farkas Júlia (Győri Audi ETO)
Beállók: Kostyó Panni (DVSC Schaeffler), Kövér Luca (Győri Audi ETO), Szabó Lili (NEKA)
Balátlövők: Csíkos Luca (NEKA), Szabó Aida (FTC-Rail Cargo Hungaria), Varga Emília (NEKA), Panyi Anna (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Szabó Anna (NEKA), Makó Zoé (DVSC Schaeffler)

(Kiemelt képünk forrása: EHF)