UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság

2023-07-14 20:46

Döntőbe jutott a magyar válogatott az U19-es leány Eb-n

Remek hangulatú meccsen 34–26-ra legyőzte a házigazda román csapatot a magyar válogatott az U19-es leány Európa-bajnokság elődöntőjében, így vasárnap finálét játszhat a dánokkal.

Nem várt könnyű feladat a magyar válogatottra az U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében: az idáig hibátlan mérleggel menetelő, Szilágyi Zoltán szövetségi edző vezette fiatalok a házigazda román együttessel csaptak össze a legjobb négy között. Az ellenfél gólerős játékot mutatott a torna korábbi mérkőzésein, a középdöntőben mindkét meccsükön 40 találat fölé jutottak – a svédek és a svájciak kárára.

A csarnokban – nem meglepő módon – remek hangulat fogadta a kézilabdázókat, amihez a szép számban megjelenő magyar drukkerek is hozzátettek. Elődöntőhöz méltóan szoros párharc alakult ki a legelejétől: a románok 7–6-os vezetéséig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ekkor viszont – először a mérkőzésen – kétgólos különbséget jegyezhettünk fel. Ez sem tartott sokáig, a magyar lányok hamar egyenlítettek, sőt fordítottak is, a félidő közepén bemutatott 6–1-es futással (13–10).  A háromgólos különbségből a hajrában még faragtak a románok, azonban magyar előnnyel vonultak el a szünetre a felek.

A meccs legeredményesebb magyar játékosa Simon Petra lett, 8 góllal (Forrás: EHF)

A második játékrész eleje a hazaiaké volt: hat perc után pedig 21–21 állt az eredményjelzőn. A Simon Petra vezette fiatalok azonban nem hagyták magukat, 4–0-s rohammal ismét megnyugtató előnybe kerültek, amit már nem engedtek ki a kezükből. Az 52. percben Zaj Klára 29–24-nél ziccert védett, ám a következő támadásnál elveszítették a labdát a magyar lányok – még mindig nem lehettünk biztosak a sikerben. Hogy ne legyenek kérdőjelek, arról az említett kapus mellett Csíkos Luca gondoskodott, aki egészen szenzációs hajrát produkált: négy perc alatt négyszer is a hálóba bombázott, ezt az időszakot 4–1-re nyerte a magyar csapat, végleg eldöntve a továbbjutás sorsát.

A már emlegetett Simon és Farkas Júlia remekelt, vezérei voltak a válogatottnak, míg a hajrában Csíkos Luca és Zaj Klára lépett elő főszereplővé. A másik elődöntőben Portugália ellen hosszabbítás után 38–35-re nyerő Dánia lesz a magyarok ellenfele a fináléban; az északiakkal a csoportkörben már találkoztak a lányok, akik akkor 41–23-ra győztek, ez azonban nem lehet kiindulási alap, főleg nem az Eb-döntőben. A kezdés vasárnap 18 óra 45 perc.

U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság, Románia (2023. július 6-16.)
Elődöntő
Magyarország–Románia 34–26 (18–16)
Pitesti, játékvezetők: Jovic, Arnautovic (bosnyákok). 
MAGYARORSZÁG: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 3 (2), Csíkos 7, Farkas 6, Gém 2, Kostyó 1, Kovalcsik 1, Kövér, Makó, Panyi, Papp 1, Simon 8 (1), Szabó Anna 3, Szabó L. 1, Varga 1. Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán.
ROMÁNIA: Andrei, Cristea, Neagu (kapusok), Boiciuc 9 (5), Borcan, Brindusa, Danciu 1, Florea, Geamanu, Grigore 3, Lixandroiu 5 (2), Maxim, Mihai 5, Mohamed 3, Pavel, Romaniuc. Szövetségi edző: Simona Maior-Pasca.
Kiállítások: 12, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 8/7.

(Kiemelt képünk forrása: EHF)