UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság

2023-07-16 20:41

Európa-bajnok a magyar U19-es leányválogatott!

A félidei mínusz hármat megfordítva legyőzte Dániát a magyar válogatott az U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság döntőjében, ezzel sorozatban harmadjára szerzett aranyérmet az eseményen.

A 2019-ben megkezdett sormintát folytathatta vasárnap este a magyar junior leányválogatott, amely százszázalékos mérleggel verekedte be magát a romániai U19-es Európa-bajnokság döntőjébe. A szakágban a legidősebb korosztályos csapat négy évvel ezelőtt a hollandok, 2021-ben pedig az oroszok együttesét verték a fináléban, az idei kiírás utolsó mérkőzésén pedig a dánokat kellett legyőzni, hogy sorozatban harmadjára is a magyar lányok nyakába kerüljön az aranyérem. Jó ómen volt, hogy az északiakat a középdöntőben egyszer már felülmúlták, ráadásul nem is akárhogyan, 41–23-ra, ám abból a mérkőzésből nagy hiba lett volna kiindulni az összecsapás előtt.

Döntőhöz méltó izgalmak és szoros küzdelem jellemezte az első, bő negyedórát: az első találatra több mint két percet kellett várni, a dánok köszöntek be, amire egyből jött a magyar válasz. Ment az adok-kapok, sokszor változott az előnyben lévő csapat kiléte, egygólosnál nagyobb különbséget azonban sokáig nem jegyezhettünk fel. A félidő közepe azonban az északiaké volt, akik tizenegy perc alatt 7–2-őt futottak, és magabiztos előnybe kerültek a játékrész hajrája előtt (10–14). Bár Varga Emília sorban értékesítette a heteseket, közelebb csak minimálisan sikerült férkőzni a szünet előtt (14–17); a játék számos elemében javulnia kellett a magyar lányoknak, hogy megmaradjon az esély a győzelemre.

A szünetben minden jel szerint sikerült rendeznie Szilágyi Zoltán szövetségi edzőnek a sorokat – mintha egy új válogatott futott volna ki a pályára. Kevesebb mint hat perc alatt máris egálnak örülhettünk, Szabó Anna talált be a gyors megindulása után. Egy perccel már Simon Petra ünnepelte a gólját, ezzel együtt a vezetés megszerzését, innentől pedig nem volt megállás: a negyvenedik percben négy-, az ötvenedikben kilencgólosra duzzadt a fór, teljesen állva hagyták a magyarok a dánokat, akiken a 11 gólig jutó, igaz, azt 20 kísérletből elérő Scaglione sem tudott segíteni. Zaj Klára fontos pillanatokban tudott védeni, Simon Petra és Csíkos Luca is nyolc találatig jutott, Varga Emília pedig meg sem állt 11-ig – a 9/9-es hetesmérlegére igazán büszke lehet, egyszer sem remegett meg a keze.

A vége 35–26 lett, sorozatban harmadjára nyerte meg a junior leány kézilabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott!

 A torna legjobb csapatába Zaj és Simon is bekerült, utóbbi a legjobb irányítónak és az MVP-nek járó címet is elnyerte.

U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság, Románia (2023. július 6-16.)
Döntő
Magyarország–Dánia 35–26 (14–17)
Pitesti, játékvezetők: Jovic, Arnautovic (bosnyákok). 
MAGYARORSZÁG: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 1, Csíkos 8, Farkas 2, Gém, Kostyó, Kovalcsik, Kövér, Makó, Panyi, Papp, Simon 8, Szabó Anna 3, Szabó L. 2, Varga 11 (9). Szövetségi edző: Szilágyi Zoltán. 
DÁNIA: Kaysen, Rasmussen (kapusok), Bang 1, Götzsche 3, Hansen, Ibranovic, Johansen 3, Larsen 4, Laursen 1, Lund, Nielsen 1, Poulsen, Scaglione 11 (1), Seeberg, Thestrup, Vestergaard 2. Szövetségi edző: Flemming Dam Larsen.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 10/9, ill. 1/1.

Az Eb-t nyerő magyar leány juniorválogatott kerete:
Kapusok: Imre Szofi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Zaj Klára (NEKA), Mészáros Virág (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Gém Léna (NEKA), Papp Dorka (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövő: Kovalcsik Bianka (NEKA), Kurucz Aida (Praktiker-Vác)
Irányítók: Csernyánszki Liliána (DVSC Schaeffler), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Farkas Júlia (Győri Audi ETO)
Beállók: Kostyó Panni (DVSC Schaeffler), Kövér Luca (Győri Audi ETO), Szabó Lili (NEKA)
Balátlövők: Csíkos Luca (NEKA), Szabó Aida (FTC-Rail Cargo Hungaria), Varga Emília (NEKA), Panyi Anna (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Szabó Anna (NEKA), Makó Zoé (DVSC Schaeffler)

(Kiemelt képünk forrása: EHF)