UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda EYOF

2023-07-23 19:18

Hétfőn kezd a serdülő fiúválogatott az EYOF-on

Hétfőn kezdi meg a szereplését a szlovéniai EYOF-on a serdülő fiú kézilabda-válogatott, amellyel kapcsolatban az MKSZ sportszakmai igazgatója, Juhász István osztotta meg velünk a legfontosabb tudnivalókat.

Ahogyan megírtuk az esemény beharangozójában, összesen 104 fiatal magyar sportolónak szurkolhatunk a vasárnap esti megnyitóval hivatalosan is elkezdődő XVII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF), aminek Szlovénia ad otthont. A maribori multisporteseményen idén kézilabdában a serdülő fiúválogatott képviseli a magyar színeket, amelynek ez lesz az eddigi legkomolyabb erőfelmérője.

A Szabó Levente szövetségi edző által irányított gárdát a felkészülés szegedi állomásán látogatta meg az M4 Sporton látható Jövünk! magazin stábja, amelynek jó hangulatban, bizakodva nyilatkoztak a stábtagok és a játékosok.

 

Az együttes az elmúlt hetekben az edzőtábor mellett felkészülési mérkőzéseket is játszott: Bosznia-Hercegovina korosztályos legjobbjaival, majd Montenegró csapatával is duplameccsen találkozott, és nyert mind a négyszer.

A fiúk a tavalyi EYOF-on aranyérmet szerző lányok nyomdokaiba léphetnek: a szereplést hétfőn kezdik meg 14:30-kor, a már emlegetett Montenegró ellen, kedden 16:30-tól a portugálok, szerdán ugyanekkor pedig a horvátok következnek a csoportmeccsek során.

„Az EYOF-ra több módon is lehet kvalifikálni: a csapat kijuthat a Skandináv Openről és az ifjúsági Eb-ről is – utóbbi esetében az őket követő korosztály utazhat a multisporteseményre két évvel később. A koronavírus miatt tavaly feltorlódtak a versenyek, a lányok pedig végül az északi viadal így kiesett, EYOF-on és ifjúsági vb-n szerepeltünk. A fiúk esetében viszont az ifi Eb-n negyedikek lettek a srácaink, így idén az őket követő serdülők előtt megnyílt az út, hogy szerepeljenek Mariborban – foglalja össze a tudnivalókat az MKSZ sportszakmai igazgatója, Juhász István. – A kerettel öt segítő utazhat; külön köszönjük a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy lehetővé tették ezt a létszámot, az egészségügyi stáb sem hiányzik, így nagyobb biztonságban van a válogatott. Ezeknek a gyerekeknek ez az első világversenye;

az EYOF segítségével szélesebben is kitekinthetnek a nemzetközi mezőnyre, a tapasztalatszerzés a legfontosabb, így egetverő elvárásaink nincsenek velük kapcsolatban, azt viszont szeretnénk, hogy a mutatott játék és az olimpiai eszmékkel való azonosulással előtérbe kerüljön.
A magyar fiú serdülő válogatott EYOF-kerete: 

Kapusok: Vida Rókus Mihály (NEKA), Balogh Ádám (FTC)
Jobbszélsők: Kucsera Máté (OTP Bank-Pick Szeged), Bredák Dominik (FTC)
Jobbátlövő: Barna János Dániel (BFKA-Veszprém)
Irányítók: Eklemovic Márkó (BFKA-Veszprém), Gazsó Péter (OTP Bank-Pick Szeged),
Német Márk (OTP Bank-Pick Szeged) 
Beállók: Lendvai Szabolcs (NEKA), Németh Bulcsú Botond (BFKA-Veszprém), Szökrényes László (BFKA-Veszprém), Zakor Zalán (NEKA)
Balátlövő: Fazekas Máté (Veszprémi KKFT)
Balszélsők: Hofmann Balázs (BFKA-Veszprém), Szabadi Milán Anthony (NEKA)

(Kiemelt képünk forrása: