UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2023-07-29 09:10

Az idősebbek között sem könnyű megállítani Szalai Fannit

A berobbanás éve az idei a serdülőkorú triatlonosnak, Szalai Fanninak, aki már az ifjúságiak, a juniorok és a felnőttek között is megmutatta, hogy számolni kell vele.

Az idősebb versenyzők is megirigyelhetik a 15 éves, még serdülőkorú triatlonos, Szalai Fanni eredményeit, aki márciusban nem kis meglepetésre dobogóra állhatott az elit kategóriában a felnőttek között az Arena Games svájci állomásán, majd a korosztályos viadalokon is sorban szállította a szebbnél szebb eredményeket. A fiatalt először arra kértük, idézze fel, hogyan indult a sportág az életében.

„Két-hároméves lehettem, amikor kiderült, hogy asztmás vagyok, így egészen hamar elkezdtem úszni. Egy költözés után viszont ott kellett hagynom az első egyesületemet, a következő klubban pedig már a triatlon is bejött a képbe – idézi fel az első, sporttal kapcsolatos emlékeit az ezt követően már a Team Újbudához kerülő, azt a mai napig erősítő fiatal. – Az elején hobbiként fogtam fel, nem gondolkodtam eredményekben, viszont 2019-től kezdve hazai környezetben ritkán csúsztam le az első helyről a versenyeken. Komolyabban elkezdtem edzeni, aminek éreztem a hatását. Választani nem tudnék a három ág közül, talán a futás az, ami a legjobban megy; régebben a bringa volt gyengébb, viszont abban is tudtam fejlődni az utóbbi időben.”

Szalai az olaszországi és a tiszaújvárosi Európa-kupát is megnyerte, legutóbb pedig a spanyolországi  ifjúsági Európa-bajnokságon tette le a névjegyét: egyéniben arany-, a mixváltóval ezüstérmet szerzett.

„Úgy terveztem a tavalyi év végén, hogy idén majd egy-két Európa-kupára el tudok menni, arra viszont a legmerészebb álmaiban sem gondoltam, hogy így alakulnak a versenyeim. Korábban csak itthon versenyeztem, elvétve jutottam el külföldi eseményekre; egy-két jele talán már volt az időeredmények alapján, hogy jól alakulnak majd a dolgaim, de erre én sem számítottam. Eljutottam a Super League-be, ami az egyik álmom volt; rengeteget lehet tanulni a felnőttektől, ezt Svájcban is éreztem, de az ifjúsági és juniorversenyeken is, a néhány évvel idősebbektől. Remek érzés dobogóra állni, akár elsőnek lenni közöttük.

Az idei sikerek közül sokáig az Arena Games volt a legkedvesebb, most viszont mellé került az ifi Eb – holtversenyt hirdetnék ebben az esetben.

A klubban és a válogatottban is rengeteget köszönhetek az edzőknek, illetve a csapattársaknak is, akik az Európa-bajnokságon támogattak és szurkoltak. Szeretnék jövőre is elindulni ezeken a versenyeken, mellettük pedig a junior- és az ifjúsági vb is tervben van; a legnagyobb álmom pedig – már a kezdetek, vagyis az úszás óta – az olimpia!”

(Kiemelt képünkön: Szalai Fanni az Arena Gamesen Forrás: World Triathlon)