UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2023-08-05 09:04

Játszva, a sportolást sem elhanyagolva tanulhatnak a fiatalok programozást a Prooktatás jóvoltából

A webfejlesztési és programozási ismereteket felnőtteknek kínáló Prooktatás egyik alapítójával, Vertetics Bélával beszélgettünk a kezdetekről, az ágazat sporttal való kapcsolatáról, a fiatalok bevonásáról és a cég jövő nyárra tervezett gyerektáboráról.

Bár a világunk folyamatosan, mindinkább digitalizálódik, az életünk jelentős részét pedig elektronikai eszközök társaságában, illetve azok használatával töltjük, sokak számára még mindig idegen kifejezés a „programozás”, pedig olyan szakmáról van szó, amely mára alapvető fontosságúvá nőtte ki magát.

A 2016-ban létrejött Prooktatás gyakorlati alapon képzi a felnőtteket, akik a munka mellett is könnyedén, egyénre szabott, online módon sajátíthatják el a webfejlesztés és a programozás csínját-bínját, újabb ajtót nyitva maguk előtt a munkaerőpiacon. A képzésekhez ráadásul időről időre különféle akciók is párosulnak, melyek között a legszembetűnőbb a mozgássérülteknek kínált kedvezmény, akik 95 százalékos árengedménnyel vehetik igénybe a szolgáltatást.

„A projektet Tanay Marcell barátommal és feleségével, Alexával együtt hívtuk életre hét évvel ezelőtt – emlékszik vissza a kezdetekre a Prooktatás alapítója, Vertetics Béla. – Nem agysebészetről beszélünk, a webfejlesztés és a programozás talán nem is olyan bonyolult dolog, viszont azt megfigyeltem, hogy – hozzám hasonlóan – rengetegen élvezik ezt a munkát, kiélik benne a kreativitásukat. Az sem probléma, ha valaki alapvetően inkább humán beállítottságú, legfeljebb ő nem AI-t (mesterséges intelligenciát – a szerk.) programoz majd, hanem kiváló weboldalakat készít tűpontos SEO-tartalommal. Emellett persze az anyagi tényezők is motiválóak lehet a pályaváltásnál. Kétezertizenhét januárjában indult az első tanfolyamunk, a második hónaptól kezdve pedig töretlen sikerrel működik a képzés. A lényeg, hogy gyakorlati alapon, pragmatikus módon tanítsuk meg a programozásra a tanulóinkat. Ezt szerintem csak ily módon lehet elsajátítani, kivéve persze, ha valaki »logaritmust számol fejben« – magyarázza nevetve. – Változó, hogy kinek mennyi gyakorlás után áll össze a kép.”

Bár az informatika területét első körben nem sokan állítanák párhuzamba a sportolással, mégis akadnak olyan kapcsolódási pontok, amelyeket érdemes kiemelni.

„Magam is sakkozással kezdtem gyerekkoromban, a webfejlesztés megtanulása előtt pedig már dübörgött az életemben az e-sport, elsősorban a StarCraft nevű játék.

Megfigyeltem, hogy aki kitartóan, évekig sportolt gyerekként, az tanulni is hasonlóan tud; a hallgatóink között számos korábbi sportoló, sőt élsportoló is van, akikre nagyon büszkék vagyunk.

Hogy csak néhány példát említsek: vízilabdázó, súlyemelő, birkózó és amerikaifocista is járt már nálunk. A sakkal való párhuzam kézenfekvő lehet, de meg kell jegyeznem, tökéletlen az analógia – nem kézenfekvő, hogy ha valaki jó sakkozó vagy e-sportoló, akkor a programozáshoz is lesz érzéke –, de tény, a logikus gondolkodásmód a stratégiai játékokhoz és a programozáshoz is szükséges kellék. 

Felnőttképzésről beszélünk, ám a Prooktatás a fiatalok felé is nyit: 2024-ben saját, gyerekeknek szóló tábort tervez a cég: a programozás alapjait játékos, sportos módon sajátíthatják majd el a tanulók.

„Évek óta tervezzük a gyerektábor ötletét. Ott a programozás könnyebb részét szeretnénk megtanítani a fiataloknak, akiken az általános iskola felső tagozatosait és a középiskolásokat értem – mondja Vertetics, aki korábban 12 évig foglalkozott gyerekekkel hasonló körülmények között. – Különböző keretjátékokban vehetnek részt a tanulók, erős fantasy- és mesevonallal; például különböző kódokat, szavakat fejthetnek meg és rakhatnak a helyes sorrendbe, minek nyomán megtörténik a varázslat, azaz lefut egy-egy program. Technikai oldalon még sokat kell csiszolni, az AI bevonásán is gondolkodunk, hiszen így azzal együtt sajátítanák el a fiatalok az alaptudást.

Emellett viszont a testmozgásra is nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni, hiszen a gyerekek életéből a sport sem hiányozhat, a testükkel ugyanúgy foglalkozniuk kell, mint az elméjükkel.

Titkos vágyam, hogy összerakjak egy StarCraft-csapatot; ehhez akár a tábor is nagy segítséget nyújthat, ha érdeklődő és tehetséges jelentkezők gyűlnek össze. Fontos állomás, hogy az idei nyáron fiataloknak szóló képzést indítottunk, amivel tulajdonképpen teszteljük az eddigi ötleteinket a táborra. Gyakorlati órákat tartunk, a középpontban a webfejlesztő nyelvekkel; az első tapasztalatok alapján nagyjából tizenkettőtől tizennyolc éves korig a legfogékonyabbak erre a témára a tanulók. Még hosszú út áll előttünk, de körvonalazódik, miként érdemes ebbe belevágni!” (X)