UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda U17-es leány kézilabda Európa-bajnokság

2023-08-06 20:26

Fordított Románia ellen, így bejutott a középdöntőbe a magyar csapat az U17-es leány Eb-n

Ötgólos félidei hátrányból állt fel a magyar válogatott a román együttes ellen, és győzelmével bejutott az U17-es leány kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjébe.

A franciák elleni vereség és az észak-macedónok elleni sima győzelem után két szerzett ponttal várta az utolsó csoportmeccsét a magyar válogatott az U17-es leány kézilabda Európa-bajnokságon: az ellenfél az azonos mérleggel – bár rosszabb gólkülönbséggel – álló Románia volt. A győztes csapat a középdöntőben, a vesztes az alsóházban folytathatta a kontinensviadalt.

Két percig nem láthatott gólt a podgoricai közönség (amelyben magyar szurkolók is biztatták a lányokat), majd a románok kezdték meg a termelést, a Bohus Beáta szövetségi edző által irányított együttes első találatára viszont közel öt percet kellett várni. Nem működött a magyar támadógépezet, így folyamatosan az ellenfél kézilabdázhatott előnyből, és bár 7–6-ra még sikerült fejönnie a fiataloknak, utána hamar hatgólos hátrányba kerültek, amiből a félidő utolsó perceiben csak egyet sikerült lefaragni (10–15); nem nézett ki jól ekkor a lányok helyzete.

Legnagyobb örömünkre azonban a második játékrész a szöges ellentéte volt az előzőnek: 3–0-lal indítottak a magyarok, a 43. percben Bristyán Dorina hetesével pedig már döntetlen (19–19) állt az eredményjelzőn. Érződött, hogy a Fazekas Virágék vannak jobb mentális állapotban, a hajrában már hárommal is elhúztak, amiből még két gyors góllal visszajöttek az 57. percre a románok, jött is az időkérés Bohustól.

Az utolsó percek Keceli-Mészáros Renáta parádéját hozták, aki három góllal és egy okos gólpasszal járult hozzá a 29–27-es diadalhoz, egyben a továbbjutáshoz.

A mérkőzés legeredményesebbje a már emlegetett Fazekas és Keceli-Mészáros volt, nyolc-nyolc találattal. A csoport végső eredménye az esti Franciaország–Észak-Macedónia összecsapás után alakul ki; a középdöntőben Dánia és Hollandia vár a fiatalokra.

U17-es leány kézilabda Európa-bajnokság, Podgorica, Montenegró
D-csoport, 3. forduló

Magyarország–Románia 29
27 (1015)

Podgorica, játékvezetők: Fotakidisz, Jinatzidisz (görögök). 

MAGYARORSZÁG: Grebenár, Hargitai, Hornyák (kapusok), Bali, Balogh 3, Baranyi, Bristyán 2 (1), Fazekas 8 (2), Granát 2, Himer 2, Keceli-Mészáros 8, Kiss, Szeibert 1, Szár, Varga D. 3, Varga K. Szövetségi edző: Bohus Beáta.

ROMÁNIA: Nita, Pisiceanu, Totoescu (kapusok), Bodijar 1, Ciubotaru, Damian 7 (3), Gavrila 5, Marton 2, Nita 2, Oprea, Rogoz, Serban 5, Soroceanu 2, Stan, Tulea 3, Voicu. Szövetség edző: Marius Danulet.

Kiállítások: 4, ill. 12 perc.

Hétméteresek: 5/3, ill. 3/3.
A magyar csapat menetrendje a podgoricai U17-es leány kézilabda Eb-n:

08.03. (csütörtök), 13:30
Magyarország–Franciaország 28–33 (17–12)

08.04. (péntek), 13:30
Magyarország–Észak-Macedónia 46–17 (23–6)

08.06. (vasárnap), 18:00
Magyarország–Románia 29–27 (10–15)

Középdöntők: 08.08. (kedd), 08.09. (szerda)
Elődöntők, helyosztók: 08.11. (péntek)
Helyosztók: 08.12. (szombat)
Döntő, bronzmérkőzés, helyosztók: 08.13. (vasárnap)

A magyar csapat kerete:

Kapusok: Grebenár Réka (Siófok), Hargitai Norma (Szeged), Hornyák Anna (NEKA)
Jobbátlövők: Kiss Diána (Győri ETO), Fazekas Virág (NEKA)
Jobbszélső: Varga Dalma (Győri ETO)
Irányítók: Baranyai Dorottya (Siófok), Keceli-Mészáros Renáta (NEKA), Rédecsi Polett (Győri ETO), Bristyán Dorina (DVSC)
Beállók: Szár Evelin (Győri ETO), Varga Katalin (DVSC), 
Balátlövők: Balogh Veronika (FTC), Himer Laura (FTC), Bali Boróka (NEKA), Szeibert Anna (FTC), Granát Dorka (Győri ETO)
Balszélső: Magyar Flóra (Mosonmagyaróvár)

(Kiemelt képünk forrása: HF Montenegro)