UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-08-12 09:00

Csíkos Luca a junior Eb után a Praktiker-Vácban is bizonyítana

Az U19-es leány kézilabda Eb-t nyerő magyar válogatott egyik kulcsemberével, Csíkos Lucával beszélgettünk, aki a közelgő évadban már a Praktiker-Vác színeiben bizonyíthat.

Hibátlan mérleggel nyerte meg a romániai U19-es leány kézilabda Európa-bajnokságot júliusban a magyar válogatott, amely összességében magabiztos teljesítményt mutatott, míg a kiélezettebb szituációkban mindig volt olyan játékos, aki vezérré tudott válni. Ilyen volt a balátlövő Csíkos Luca, aki a döntőben nyolc gólt dobott, a legjobb négy között pedig a házigazdák ellen parádézott a hajrában. A torna korábbi mérkőzésein is megmutatta a tudását a 18 éves játékos, aki nem elsőként ragadott labdát a rokonai közül.

„Nekem az egész családom kézilabdás, apukám és anyukám is űzte ezt a sportágat, a testvéreim is játszanak. Vonyarcvashegyen kezdtem, elsős koromban, tehát már tizenhárom éve – idézi fel a startot a kérésünkre Csíkos. – Ezután kerültem a NEKA-ra, ott öt esztendőt töltöttem el,  ráadásul az utolsóban már az NB I-ben szerepeltünk, miután kivívtuk korábban az élvonalbeli tagságot. Nehezen vettük fel a tempót, de aztán belerázódtunk, én is elkaptam a fonalat azt követően, hogy visszatértem az őszi szezonban elszenvedett sérülésem miatti kihagyásból. A hajrában még sikersorozatunk is volt. Sokat köszönhetek a boglári edzőimnek és a játékostársaimnak is.”

A fiatal két éve ifjúsági Eb-t nyert a válogatottal, tavaly pedig a korosztály világbajnokságán ért el harmadik helyet, a legkedvesebb viszont az idei siker a számára.

„Mindig nagyon megtisztelő, egyben óriási élmény a nemzeti csapatban szerepelni, a világversenyek közül pedig talán a júliusi Eb-n tudtam a legtöbbet segíteni a csapatnak.

Már az is plusz löketet adott, hogy ezen a tornán részt vehetek, az elődöntő és a döntő viszont más kategória, még nagyobb kihívás. A fináléban teljesen eksztázisba kerültem, remek volt együtt játszani a lányokkal; büszke vagyok a diadalra, elmondhatatlan érzés.

A nyártól már a Praktiker-Vácot erősítő kézilabdázó azt is elmondta, sokat tud tanulni az új csapattársaitól, figyeli minden mozdulatukat, ami nem meglepő, hiszen több felnőttválogatott is szerepel a klubban.

„Pozitívak az első tapasztalatok, jól megy a közös munka, mindenki befogadó volt, megtaláltuk a közös hangot. Nagy kihívás, de szerintem a legjobb helyen vagyok.

Az a legfontosabb célom, hogy pluszt tudjak vinni a csapat játékába, ez a következő lépcsőfok.

Szeretnék itt sikereket elérni, emellett a válogatottságért is ugyanúgy dolgozom majd, ha pedig úgy alakul, a jövő évi vb-n is minél jobb helyezést elérni!”

(Kiemelt képünkön: Csíkos Luca a junior Eb-n Forrás: EHF)