UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2023-08-13 18:32

Vas Kata Blanka U23-as világbajnok lett Glasgow-ban

A Glasgow-ban zajló összkerékpáros-világbajnokság záró napján Vas Kata Blanka nagyszerű sprint végén megnyerte a felnőttek országúti mezőnyversenyével együtt rendezett, az U23-as korosztály képviselőinek kiírt különversenyt.

A női merzőnyversenyben több mint kétszázan álltak rajthoz, köztük két magyar, akik az U23-as korosztályban egyaránt az ötödik helyen zártak: Vas Kata Blanka, hegyikerékpárban, Zsankó Petra pedig időfutamban lett ötödik.

Az NSO beszámolója szerint két éve a felnőttek között óriási meglepetésre negyedik helyen záró Vas a 154.1 kilométeres táv elején már az első kialakuló szökésbe belekerült, de később leszakadt a szökevényekről, s mire Glasgow-ba ért, már ismét a főmezőnnyel együtt haladt. Zsankó nagyjából ekkor maradt le a mezőnyről, Vas viszont az esélyesek között helyezkedett a 48 kanyarral tarkított 14 kilométer hosszú technikás körpályán.

Vas a második csoportban haladt két másik U23-as bringással együtt, majd egy percre az esélyesek – többek között a belga Lotte Kopeckyt, Van Vleutent és honfitársát Demi Volleringet és a svájci Marlen Reussert magában foglaló ötös – mögött.  A korosztályos versenyző nem tudott meglépni a végén, így sprint döntött a címről, ebben pedig Vas volt a leggyorsabb, összességében a 11. helyen ért be, lehajrázva a holland Shirin van Anrooijt és a brit Anna Shackleyt.

A korábbi gyorskorcsolyázó Zsankó Petra csoportját a körpályán kiintette a zsűri, így ő nem fejezte be a versenyt.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
NŐI MEZŐNYVERSENY 
(Loch Lomond-Glasgow, 154.1 km),
1. Lotte Kopecky (Belgium) 4:02:12 óra
2. Demi Vollering (Hollandia) 7 másodperc hátrány
3. Cecilie Uttrup Ludwig (Dánia) azonos idővel
...11. Vas Kata Blanka 4:34 perc hátrány
...13. Shirin van Anrooij (Hollandia) azonos idővel
...17. Anna Shackley (Nagy-Britannia) a. i.
Zsankó Petra nem ért célba.

NŐI U23-AS MEZŐNYVERSENY
1. Vas Blanka 4:06:46
2. Shirin van Anrooij (Hollandia) a. i.
3. Anna Shackley (Nagy-Britannia) a. i.

(Kiemelt képünk forrása: bringasport.hu)