UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-12-12 17:48

Sós Csaba örül, hogy beválogatta a tini úszókat a rövid pályás felnőtt Eb-re

A múlt heti rövid pályás úszó Eb-n kitett magáért a magyar csapat, benne az az öt fiatal is, aki lehetőséget kapott a szövetségi kapitánytól a bizonyításra.

Három tizenhét éves, egy tizenöt, s egy pár nap híján tizenöt esztendős tehetség is úszott a magyar válogatott tagjaként a 25 méteres medencében rendezett Európa-bajnokságon, amelynek a romániai Otopeni adott otthont a mögöttünk hagyott napokban.

Az ötös fogat legjobbja egyértelműen Pádár Nikolett volt, aki centiméterekkel csúszott le az éremről, s lett negyedik a 200 méteres gyors döntőjében.

„Nikolett teljesítménye magáért beszél – kezdte értékelését az egykori kiváló úszóból lett szövetségi kapitány, Sós Csaba. – Élete első felnőtt döntőjét úszta, ahová a második helyen ment be, s minimálisan maradt le a dobogóról. Ő is most szembesülhetett azzal, hogy itt harmadjára osztják az érmeket, vagyis a selejtező után a középdöntőben, s a döntőben is tiszta erőből kell úszni, ehhez ő sincs még hozzászokva.

A középdöntőben úszott egy nagyszerű junior Európa-csúcsot, de ez nem megy mindig, ezt is szokni kell, s csak az ilyen versenyeken lehet gyakorolni. Úgyhogy nagyon szép teljesítmény az övé, maximálisan elégedett vagyok vele.

A három 2006-os születésű fiatal közül az öt számot vállaló Komoróczy Lora is bejutott pályafutása első felnőtt egyéni fináléjába a női hát sprintszámában, 50 méteren. Az időfutamokból 27.02 másodperccel a nyolcadik helyen lépett tovább, aztán a középdöntőben úszott óriási egyéni csúcsát, a 26.47-et követően a döntőben 26.59 másodperccel Eb-hatodik lett

Ő is picivel elmaradt a középdöntős idejétől, de esetében is azt mondhatom, a hatodik hely egy ilyen pici lánytól ilyen mezőnyben nagyszerű teljesítmény. Az is rendben volt, hogy egyéni csúcsot ment, neki ez olyan, mint Milák Kristófnak a világcsúcs...”

Molnár Dóra, a harmadik 17 évesünk? Róla mit mond a kapitány? Legjobb számában, 200 háton - ahol tavaly juniorként éppen itt, Otopeniben, de akkor nagymedencében nyert három aranyérmet a korosztályos Európa-bajnokságon - most egyéni csúcsától (2:05.56) nem sokkal elmaradva, 2:06.31-gyel a selejtezőből hetedikként lépett tovább.  A finálé azonban ezúttal nem jött össze...

„Dóri kezd kilábalni a gödörből, pechje volt, hiszen a középdöntőben kilencedik lett 2:05.85 perces idővel, éppen nem jutott be a döntőbe, de hát a felnőtt mezőny az más, mint a korosztályos... Ő szintén, még jövőre is ifi lesz, s még kell egyet lépnie. Sok munka vár rá, mindenesetre látszik, hogy becsülettel dolgozik, és az idei éve nehéz volt, ám úgy tűnik, kezd magára találni.”

A 17 évesek mellett Eb-szereplő volt még két náluk is fiatalabb úszó, Jackl Vivien és a héten, pár nappal az Eb után 15 esztendős, a hosszabb gyorsúszó számokban érdekelt Nagy Napsugár.

„Vivien csak 400 vegyesen indult, nem jutott döntőbe, de ezt a számot reggel leúszni, az nem ugyanaz, mint este. Egyébként meg nyilván készülnek edzőjével az olimpiai A szintet elérni, egy napig volt kinn az Eb-n, leúszta, s ment is haza, otthon dolgozik tovább. E héten Győrben megméreti magát a nagyok között, a felnőtteknél, de ne feledjük: ő még serdülő, tehát még tényleg csak azért hoztuk a felnőtt Európa-bajnokságra, hogy szagoljon bele ennek a versenynek a légkörébe.”

Nagy Napsugár?

„Otthon megúszta a szintet, s indokolt volt kihozni. Ő is nagyon fiatal, nem baj, ha az ilyenekkel megkóstoltatjuk ezeket a versenyeket. Jól úszott, s bár picit elmaradt a legjobbjától, de ez ebben a szituációban érthető.

Összességében pedig azt mondhatom, senki nem okozott közülük csalódást, sőt... A legjobbak Európából nagyon erős csapattal voltak jelen, igen sűrű mezőnyben kellett helytállnunk, úgyhogy indokolt volt a részvétel, örülök neki, hogy beválogattam őket, meg is szolgálták, és jól is teljesítettek.

(Kiemelt képünkön: Az utánpótlás-korosztályból mindenkivel, de különösen Pádár Nikolett-tel volt elégedett Sós Csaba kapitány Forrás: MÚSZ)