UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2024-02-06 18:04

„Még nem fogtam fel, mit is jelent ez” – a junior-világbajnoki címével profivá váló 17 éves sznúkeres, Révész Bulcsú

Sporttörténelmi sikert aratott az albániai junior-világbajnokságon a 17 éves sznúkeres, Révész Bulcsú, aki az aranyérmével kiérdemelte, hogy a következő két évben biztosan a profik között szerepelhessen. A fiatal az Utánpótlássportnak nyilatkozott a diadal és a folytatás kapcsán.

Hazánk első számú sznúkerese, a 17 éves Révész Bulcsú az eddigi legnagyobb sikerét érte el február elején: a fiatalt az albániai junior-világbajnokságon nem lehetett megállítani, az aranyéremig menetelt, a döntőben a kínai Gong Chenzhit verte 5–3 arányban.

A trófea mellé azonban egy még fontosabb díj is járt: Révész a diadallal kétéves Main Tour-tagságot szerzett, vagyis elérte a korábban már sokszor emlegetett célt, profivá vált. A fiatalt Albániában értük el, ugyanis a győzelem után nem a pihenést választotta: ezekben a napokban az esemény open-kategóriájában is asztalhoz áll.

„Nem állítottam elvárásokat magam elé, úgy jöttem Albániába, hogy élvezni akarom a játékot. Haladtam lépésről lépésre, egyre közelebb kerültem a győzelemhez, ennek megfelelően azért a feszültség is gyűlt bennem, de szerencsére minden jól alakult” – kezdi Révész. –

Még nem fogtam fel, mit jelent ez a siker, hogy ott lehetek majd a Main Touron a legjobbak között, ráadásul ennyi idősen.

A döntő előtt érkeztek olyan hírek is, miszerint már a fináléba jutással megszerezte a profi kártyát, a kezdés előtt kevéssel azonban kiderült, ez nem igaz, ehhez meg kell nyernie a döntőt.

„Érdekes volt a helyzet: elterjedt a pletyka, hogy a kínai ellenfelem – aki a hazai ligájában első helyen áll – már megkapta a Tour-kártyáját; ez azt jelentette volna, hogy én is bebiztosítom a helyemet. Az állításnak viszont nem volt alapja, emiatt nem is hittem el, úgy készültem, mintha ezt meg sem hallottam volna. A kételyt azonban éreztem, ami zavart – másfél órával a finálé előtt aztán kiderült, csak a győzelem jelenti azt, hogy profivá válok. Érdekes módon ez megnyugtatott, tisztábban tudtam gondolkodni. Aminek külön örülök, hogy ilyen előzmény után is nyerni tudtam, az akaratommal.”

Révész Bulcsú akcióban Forrás: WSF

A fiatal korábban már elárulta a honlapunknak, hogy az esélytelenek nyugalmával jobban, felszabadultabban tud játszani.

„Az első négy frémet uraltam, nem igazán éreztem feszültséget, koncentráltan teljesítettem. Azonban felállt az ellenfelem (3–1-ről 3–3 lett az állás – a szerk.). Nehéz pillanatok voltak, nagyon kellett koncentrálnom, de sikerült összeszednem magamat, pedig a hatodik játszma elvesztése fájt. Talán a hetedik megnyerése volt a legnehezebb, de sikerült egy kis pluszt folyamatosan hozzárakni.

A döntő golyó belökése után ledobtam a dákót, és széttártam a karomat, úgy örültem.

Bulcsúnak a siker után korábbi ellenfele, a sznúkerklasszis Ronnie O’Sullivan is gratulált videóüzenetben.

 

„Remek gesztus volt ez tőle, nagyon örültem neki. Laza figura, ezt a Magyar Snooker Gálán és az üzenet során is bizonyította. A videóban azt is hozzáteszi, ha a Touron összetalálkozunk, legyek majd könyörületes vele szemben – ez is jól esett, nevettem, mikor meghallottam. Jelenállás szerint júliusban lesz az első profi versenyem, előtte lehet, a vb-selejtezőn is indulhatok áprilisban. A legfontosabb, hogy élvezzem a játékot, és minél tovább eljussak az eseményeken; terhet viszont egyáltalán nem rakok magamra.”

HOGYAN TOVÁBB?

Magyarországról nem vezet egyenes út a világ legjobbjai közé. Bulcsú már régen kinőtte a hazai közeget, a lehető legtöbbet külföldön kellene készülnie és versenyeznie, hogy a fejlődése töretlen maradjon. A lehetőségekről Révész Attilát, Bulcsú édesapját kérdeztük.

„Nagyon bízom benne, hogy a sikernek köszönhetően számos új kapu nyílik majd meg előttünk. Az utóbbi négy évben versenyről versenyre éltünk anyagilag; jó lenne, ha olyan helyzetbe kerülnénk, hogy évekre előre tudjunk tervezni, ez persze a támogatóktól függ. A legfontosabb az lenne, hogy Bulcsúnak csak a játékra kelljen koncentrálnia. Köszönjük a támogatást Menczer Tamás államtitkár úrnak, a herceghalmi önkormányzatnak, a szponzoroknak és mindenkinek, aki segített – ennek köszönhetően negyvenkét napot töltöttünk Angliában a felkészülés során, ami rengeteget jelentett neki. A következő két év kulcsfontosságú lesz, a profik között játszhat majd, ezalatt minél többet kellene fejlődnie, fontos lesz, hogy megőrizze a tagságát. A versenyek miatt sok időt kell majd külföldön töltenünk, például épp Angliában – ott egy évben hat hónapot tartózkodhatunk; ez is kérdéses még, hogy a sportolói státuszával ez a szabályzás feloldható-e. Sok a kérdőjel, de bízunk benne, hogy a vb-cím megszerzése ezen a területen is sokat lendít majd a pályafutásán.”

(Kiemelt képünk forrása: WSF)