UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-04-04 16:46

Herczeg György augusztusban hajítana egyéni csúcsot

A 19 éves gerelyhajító, Herczeg György reméli, hogy kijut a nyári párizsi olimpiára, és augusztusban szeretné megjavítani egyéni csúcsát is.

A 19 éves gerelyhajító, Herczeg György az M4 Sportnak arról beszélt, hogy az idei eddigi két versenye közül a téli dobó országos bajnoksággal elégedett, mert azon 75 méter fölé tudott kerülni, a portugáliai dobó Európa-kupán azonban nem teljesített jól, mert egyrészt előtte lebetegedett, másrészt az esős időjárás miatt nem tudott úgy rákészülni a viadalra, ahogy szeretett volna – írja az MTI.

Az FTC fiatalja a soron következő időszak programjáról elmondta, még egy-két kemény edzésekkel teli hét vár rá, azt követően azonban visszafogják a tempót és elkezdenek gyorsítani, illetve áttérnek a speciális erősítő gyakorlatokra.

„Az első versenyem jelen állás szerint május második felében lesz Besztercebányán, aztán szeretnénk még egy-két magasabb kategóriájú viadalon elindulni, hogy feljebb húzzuk az átlagomat a világranglistán. Ezt az Európa-bajnokság és az országos bajnokság követné még az olimpiai kvalifikációs időszakban” – tekintett előre a fiatal gerelyhajító, aki tavaly 84,98 méteres egyéni, egyben országos csúcsot dobott.

Herczeg György augusztusra tervezi a csúcsformát Forrás: MASZ

A nyári nagy világversenyekkel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy az olimpiára időzítik a csúcsformát, de az Eb szintén meghatározó lesz, már csak azért is, mert a gerelyhajító-elit több mint fele európai, így Rómában olyan riválisokkal is találkozik majd, akik az olimpián ugyancsak ott lesznek.

Az Eb-n a tizenkettes döntőbe jutás lesz a cél

– jelentette ki ennek kapcsán az U20-as Eb-aranyérmes sportoló, aki az ötkarikás játékok esetében inkább a világranglistás kvótaszerzésben bízik, mintsem a 85,5 méteres szint teljesítésében.

„Augusztusban szeretnék majd egyéni csúcsot dobni, addig az a cél, hogy mentálisan és fizikálisan is stabilan tudjak versenyezni, valamint ne sérüljek meg. A rangsorban a legjobb harminckettő között kell lenni, most huszonegyedik vagyok, úgy számoltunk, hogy ha a rám váró öt versenyen kétszer tudnék legalább nyolcvan métert hajítani, és meg tudnám nyerni az ob-t, az nagy valószínűség szerint elég lenne az ötkarikás részvételhez” – elemzett Herczeg, akinek kisgyermekkora óta nagy álma, hogy ott lehessen az olimpián, illetve hogy ott döntőbe jusson.

A számszerű eredményekre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, szeretné, ha dobásainak átlaga minél közelebb kerülne a 84 méterhez, amihez az kell, hogy a 82-83 métert normál körülmények között a lehető legtöbbször meg tudja dobni.

(Kiemelt képünkön: Herczeg György Fotó: Szabó Miklós)