UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-10 10:34

Dávid, Zénó: (sí)futás!

A sífutásban és a biatlonban szabadkártyával szerzett indulási lehetőséget a magyar sísport az I. Ifjúsági Téli Olimpián. Innsbruckban két versenyző, Bodnár Zénó és Panyik Dávid képviseli a szakágat. Noha a válogatóversenyt nemcsak biatlonban, hanem sífutásban is Panyik nyerte, mégsem volt nehéz eldönteni, melyik számban álljon végül rajthoz.

Fogl Balázs A Magyar Sí Szövetség biatlon szakágvezetője, Gál Ágota kíséri a két versenyzőt Innsbruckba. Ágota Dávid édesanyja, a Honvéd Zalka SE-ben pedig a tehetséges biatlonos edzője is. Zénót is gyerekkora óta ismeri, lévén a nevelőedzője volt. Kiválasztásról és esélyekről kérdeztük a neves szakembert.
„Noha az időjárási tényezők is nagyban befolyásolhatják a végeredményt, nem emiatt nehéz az esélylatolgatás. A fő ok mindkét versenyző esetében az, hogy ez a korosztály még nem találkozott ilyen méretű nemzetközi viadalon, az ellenfeleket tehát nem lehet feltérképezni. Dávidot például nemzetközi felnőtt versenyen indítottuk, hogy rutint és nem mellesleg FIS-pontokat szerezzen. Dávid esetében a legutóbbi ORV (Olimpiai Reménységek Versenye) győzött meg minket arról, hogy ő legyen a biatlonos induló. Negyedik lett a roppant nehéz körülmények között zajló versenyen: plusz tíz fok volt, így is alig fél percet kapott a győztestől. Zénó Liberecben már szerzett nemzetközi rutint, a tavalyi EYOF-on ugyancsak sífutásban indult. Hogy milyen eredménnyel lennék elégedett? Dávid esetében például a lőhibák számát meg tudnám határozni: ha a sprintben tíz lövésből csak négyet ront, az jó teljesítmény. Mindkettejüktől első körben az a reálisan elvárható, hogy a mezőnyben tíz vetélytársukat megelőzzék. A felkészülésben sokat segített a MOB és a NUPI. Előbbi a fegyverkérdést segített megoldani: a nemzetközi szövetségtől kapott új fegyverről kvótaversenyen derült ki, hogy nem megfelelő, a MOB segítségével sikerült visszaváltanunk a régi fegyverre. A NUPI töltényeket biztosított a felkészüléshez, köszönettel tartozunk mindkét szervezetnek!” Panyik Dávid felé komoly elvárások vannak, hiszen édesapja nyomdokaiba lépett: Panyik János háromszoros olimpikon (1992, 1994, 1998), és az ő nevéhez fűződik a magyarországi sísport eddigi legjobb eredménye, világbajnoki tízedik hely biatlonban. „Helyezésben semmiképp nem gondolkodom, csak arra figyelek, hogy azt a szintet, amit a felkészüléssel elértem, maximálisan kihozzam magamból. Természetesnek tartom, hogy velem szemben nagyobb az elvárás, ugyanakkor inspirál is arra, hogy mindenképpen eljussak legalább arra a magas szintre, amire édesapám. Az első olimpiámon néhány nap múlva elindulok. Felnőttként pedig? Szeretnék majd akkor is kijutni az ötkarikás játékokra.”

Névjegy PANYIK DÁVID (Gyöngyös, 1995. május 17.) Többszörös korosztályos magyar bajnok sífutásban és biatlonban egyaránt, legutóbb az ifi I. kategóriában (ami nem a saját korosztálya, fiatalabbként indult itt) 3. lett. Jellemzően idősebbekkel versenyez együtt.

Bodnár Zénónak 2011-ben a libereci európai ifjúsági olimpiai fesztiválon is indult sífutásban, és noha komoly nemzetközi versenyrutinról még nem beszélhetünk az ő esetében sem, egyszer már belekóstolhatott az „utánpótlás-dzsembori” hangulatába. „Szeretnék ismét a középmezőnyben végezni, ahogy a tavaly az EYOF-on. Igazából ott a sprint sikerült jól, a hosszabbik távon nem találtuk meg a jó waxot (az a paraffintartalmú anyag, amely könnyíti a siklást azzal, hogy csökkenti a síléc talpa és a hó közötti tapadási-súrlódási együtthatót - A szerk.). Éppen ezért ezúttal is a sprintversenyt várom jobban. Hallottam arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a sport mellett küldetésének tekinti a különböző országokból jövő versenyzők összehozását, kultúrák találkoztatását. Kíváncsi vagyok a kísérőprogramokra, koncertekre, közös estekre is.”

Névjegy BODNÁR ZÉNÓ (Gyöngyös, 1994. november 20. ) Legutóbb a szlovákiai Osrblie-ben rendezett nemzetközi versenyen lett az ifik között 8. a sprintversenyben (7,5 km), valamint 6. a tömegrajtos futamon (10 km), ezzel a magyar ob-n 2., illetve 1. helyezést ért el. A többszörös magyar bajnok a 2011-ben elért EYOF-eredményére a legbüszkébb, ahol a sprintversenyen a középmezőnyben végzett.

Korábban már bemutattuk a magyar csapatból: Farkas Tamást és Tóth Tímeát; Gasparics Fannit és Kovács Attilát; Kékesi Mártont és Úry Zsuzsannát; Szilágyi Ákost.

I. Ifjúsági Téli Olimpia, Innsbruck Északi számok.Helyszín: Seefeld, Időpont: 2012. január 15-16., 17-20. Versenyszámok: biatlon; sífutás férfi és női klasszikus stílusú tömegrajtos futam (10, ill. 5 km), férfi szabadstílusú sprint (7,5 km). Először az olimpiák történetében két összetett versenyt is rendeznek. Az egyik négyfős csapatok (2-2 női és férfi versenyző, az egyik sífutó a másik biatlonos) futama lesz, a másik pedig a háromfős északi összetett vegyes csapat (egy női és egy férfi síugró, valamint egy sífutó).