UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2012-01-17 17:27

Sípárbaj a műsoron

Bodnár Zénó számára az volt a célkitűzés, hogy legalább tíz vetélytársát megelőzze 10 kilométeres szabad stílusú sífutásban. Egy percen múlt… Az innsbrucki ifjúsági téli olimpián orosz bajnokot avattak mindkét mai sífutóversenyben.

Fogl Balázs Az ötödik olimpiai versenynapon egyedül Bodnár Zénó képviselte a magyar színeket: a férfi sífutók 10 km-es szabad stílusú viadalán indult. A gyöngyösi fiatal a mezőny utolsó harmadában zárt, öt vetélytársat sikerült leszakítania. Az élmezőnyt hét perccel követte Zénó a befutónál. A futamot az orosz Alekszandr Szeljanyinov nyerte, akit – saját elmondása szerint – honfitársnője inspirált: Anasztazia Szedova a lányok 5 km-es futamát nyerte. Szeljanyinov a 37. helyen rajtolt, az első kört holtversenyben a japán Ishikawával a második helyen zárta.
Ekkor a kazah Malszejevnek bő tíz másodperces előnye volt az üldöző párossal szemben. A második körben aztán leszakadt a kazah, Ishikawa pedig az élre állt. Csekély előnye nem tartott sokáig, Szeljanyinov hamar befogta és a hajrában már boldogan tekinthetett hátra, a japán nem volt rá veszélyes. „Kemény verseny volt, a 324 m-es szintkülönbség sem mondható átlagosnak. Egy pillanatra sem pihenhettem a verseny közben, végig tartanom kellett a tempót és ráerősíteni az utolsó kilométereken” – nyilatkozta a győztes a versenyt követően. A női mezőny is alaposan szétszakadt az 5 km-es futamon, a már említett Anasztazia Szedova húsz másodperces előnnyel haladt át a célvonalon.
A fiatal orosz hölgy sífutó családból származik, bátyja, a 21 éves Petr Szedov a sportág egyik legnagyobb ígérete a felnőtt mezőnyben. „Ő a példaképem” – nyilatkozta testvéréről Szedova. „Vele is és szüleinkkel is beszéltem nem sokkal a futam előtt, így jó hangulatban vághattam neki az 5 kilométernek. A célba érkezve még fel sem fogtam, hogy olimpia bajnok lettem, most kezdem csak ízlelgetni” – mondta a 16 éves versenyző az eredményhirdetés után. A mezőny január 19-én újra nekivág a seefeldi pályának, akkor a tömegrajtos sprintversenyben bizonyíthat újra Bodnár Zénó. 18-án három magyar versenyző versenyzésére kell figyelnünk: az alpesi síelő Úry Zsuzsanna óriás-műlesiklásban áll rajthoz, míg az este folyamán elkezdődnek a short track küzdelmei is, az 1000 méteres futamokban Farkas Tamás és Tóth Tímea rajtol.
Kitekintő Paula Camilla Marchaart 51 svéd lövést hatástalanított, ám ez is kevés volt ahhoz, hogy az osztrák női hokicsapat a újabb bravúrt bemutatva a svéd válogatottat is legyőzze. A jégkorong-világbajnokság A csoportjában januárban bronzérmes észak-európai együttes 3-0-ás sikere azt jelenti, hogy biztosan a selejtező első helyén végez. Miután Kazahsztán 2-1 legyőzte Szlovákiát, az is eldőlt, hogy az utolsó játéknap eredményei csak akkor befolyásolhatják az elődöntő párosítását, ha a találkozók egyike meglepetés-eredményt hoz. A legvalószínűbb azonban az, hogy Svédország−Kazahsztán és Németország−Ausztria mérkőzésen dől el a döntő párosítása. Látványos és izgalmas sípárviadalokat látott a Patscherkofel hegyre látogató több ezer néző. Nyolc ország (Ausztria, Németország, Olaszország, Svájc, Norvégia, Franciaország, Szlovénia és Kanada) 2-2 fiú és lány versenyzője alkotta nemzete csapatát és küzdött a negyed-, majd az elődöntőben a fináléért. Ilyen viadalt először rendeztek a téli olimpiák történetében, de a díjkiosztó után Gianfranco Kasper, a Nemzetközi Sí Szövetség svájci elnöke elmondta, lesz folytatás: „A nézőket és minket is meggyőztek a látottak abban, hogy ennek a versenyszámnak nem csak a fiatalok, hanem valamennyi korosztály és nagy esemény repertoárjában helye van!” A nézők elégedettsége természetes, hiszen a Martina Rettenwender, Marco Schwarz, Christina Ager, Mathia Graf alkotta osztrák kvartett nyerte meg a versenyt, a döntőben 3-1--re legyőzve Norvégiát. Schwarz ezzel a szuper-kombinációban szerzett aranyérme mellé egy újabb medált zsebelt be Innsbruckban. Ismét a legfényesebbet.